Societat 01/04/2020

Salut afirma que les Balears ja surten de la fase més aguda de la pandèmia

Tot i que s'ha comunicat la xifra més alta de morts amb covid-19 en un dia a les Illes, de vuit persones, s'ha alentit l'augment de nous casos detectats

Ara Balears / M. F.
3 min
Una ambulància davant la porta d'Urgències de Son Espases.

Palma"Estam sortint de la fase més aguda de la pandèmia" del coronavirus, ha afirmat aquest dimecres amb referència a les Balears el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz. Ha destacat que "el nivell de creixement és lent". Aquest dimecres s'han notificat 62 nous contagis, una xifra un poc inferior a la d'ahir, dimarts, i en la mateixa línia que la darrera setmana, cosa que confirma que a l'Arxipèlag balear l'epidèmia està entrant en una fase d'estabilitat. La xifra total de persones contagiades arriba ara a 1.131, 170 de les quals han aconseguit l'alta i 51 han mort. Aquest dimecres s'ha anunciat la mort de vuit persones en un sol dia.

Segons Arranz, les Balears, com altres comunitats, segueixen una tendència a la baixa pel que fa a la detecció de casos nous. Ha negat que es pugui dir "que ja estiguem sortint de la pandèmia" i ha admès que "hi pot haver remuntades", sobretot quan s'obri el confinament, i hi hem d'estar preparats. Tot i això, també ha destacat que les Illes són la sisena comunicat amb un percentatge més alt de curats. "Més curats i menys ingressos confirmen que anam sortint d’aquest moment [la fase més aguda] de l’epidèmia", hi ha insistit.

Aquesta tendència que ha comentat Arranz es pot observar en el gràfic de l'evolució del percentatge de casos nous respecte del total detectat. Tal com podeu veure tot seguit, la línia segueix una tendència a la baixa:

Aquest dimecres també s'ha comunicat la xifra més alta de defuncions de persones amb covid-19 en un sol dia anunciada fins ara: vuit víctimes. "Totes d’edat avançada per damunt de 75 anys i amb patologia prèvies", ha concretat Arranz. Ja s'han comptat 51 morts amb coronavirus (46 a Mallorca, dos a Menorca i tres a Eivissa).

El Govern ha informat que a Mallorca, a l'hospital Son Espases, un home de prop de 75 anys i amb patologies prèvies ha mort per pneumònia causada pel covid-19. Per altra banda, a l'hospital Son Llàtzer han perdut la vida un home de prop de 90 anys amb pluripatologia i un home de més de 80 també amb malalties prèvies. A l'Hospital General han mort dos homes, un de més de 85 i un altre de 90 anys, també amb patologies prèvies. A Eivissa, dos homes, un de més de 85 anys i un altre de més de 90, usuaris de la residència Can Blai, han mort a l'hospital Can Misses. A Menorca, una dona de devers 85 anys i amb patologia prèvia ha perdut la vida a la residència del Mercadal.

910 positius actius

D'altra banda, segons les dades de la Consellleria, a les Illes hi ha ara mateix 910 positius actius (xifra que surt de restar del total de contagis acumulats, 1.131, els morts i les altes mèdiques). Del total de malalts que encara ho estan, 721 persones necessiten hospitalització i 100 han estat ingressades a l’UCI, "tres més que ahir", ha informat Arranz. Als centres sanitaris de Mallorca hi ha 449 malalts (75 a l'UCI). A Menorca hi ha 18 persones hospitalitzades, la meitat de les quals són a cures intensives, i a Eivissa són 54 les persones a centres hospitalaris, 16 de les quals són a l'UCI.

Espanya

Al conjunt de l'estat espanyol, el nombre de contagis per coronavirus és de 102.136, cosa que significa un augment de 7.719 les darreres 24 hores. A més, el Ministeri de Sanitat ha elevat les víctimes mortals a 9.053, 864 més que aquest dimarts. A hores d'ara, a tot l'Estat hi ha 5.872 pacients ingressats a les UCI, mentre que aquest dimecres ja s'han curat 22.647 persones.

stats