Societat 29/07/2020

Salut reforçarà l'equip de rastrejadors i el 061 amb 40 treballadors

La Conselleria vol controlar millor els possibles brots i identificar ràpidament els contactes estrets

Ara Balears
2 min
Treballadores del Servei de Salut.

PalmaEl Servei de Salut reforçarà amb 20 infermers (deu a Mallorca i deu a les Pitiüses) i vuit administratius (sis a Mallorca i dos a Eivissa i Formentera) l'equip de rastreig d'Atenció Primària de la Central de Coordinació del Covid-19. La central telefònica del SAMU-061 disposarà de 12 persones més. Les contractacions tenen com a objectiu potenciar els equips de rastreig per mantenir la detecció i el control de possibles brots amb la identificació ràpida dels contactes estrets, segons ha explicat la Conselleria de Salut en un comunicat.

Atenció Primària disposa de 162 professionals sanitaris que fan feina en el seguiment de contactes estrets: 155 als centres de salut i set a la central de coordinació. El Servei de Salut, a més, ha iniciat la formació de prop de 250 treballadors més per arribar fins als 400 rastrejadors "en cas que sigui necessari", segons la Conselleria.

D'ençà que va començar la pandèmia, aquest servei ha indicat més de 70.000 proves PCR, que pràcticament suposen la meitat de la xifra total. La central del SAMU-061 rep una mitjana de 1.800 telefonades cada dia i durant un cap de setmana es poden superar les 2.000.

Salut també preveu reforçar els centres de salut d'Atenció Primària amb prop de 400 línies telefòniques noves per millorar l'accessibilitat de la població als centres i unitats bàsiques de salut. Actualment la proporció entre les consultes presencials i les telefòniques està aproximadament entre el 40 i el 60%, respectivament.

La darrera setmana, Atenció Primària de Mallorca va rebre una mitjana de 9.662 telefonades diàries: unes 214 cada dia per centre. La mitjana diària de visites presencials –als centres o a casa– va ser de 5.755 al dia, que suposen unes 127 visites per dia i per centre.

El Govern inspecciona empreses que venen o fan desinfeccions de covid-19 amb ozó

La Conselleria de Salut també ha anunciat que inicia una campanya d'inspecció d'empreses que comercialitzin o facin desinfeccions amb màquines d'ozó. La substància està classificada com a tòxica i mai no es pot polvoritzar en presència de persones i animals i la seva eficàcia contra el coronavirus no està demostrada, segons el Govern.

Les inspeccions serviran per comprovar que es compleix la normativa vigent pel que fa al tipus de productes biocides que es fan servir i l'àmbit d'aplicació i els usuaris que fan servir aquest mètode. L'ozó està classificat com a tòxic per inhalació i pot produir danys pulmonars, com adverteix la Conselleria. Per això, afegeix, es requereixen coneixements tècnics especialitzats per poder fer-lo servir amb seguretat.

stats