Societat 25/01/2021

Salut té només 333 vacunes contra el covid-19, però espera rebre'n 5.850 més avui

Fins ara, a les Balears ja s'ha administrat el 98,5% de les dosis rebudes

Ara Balears
2 min
Una infermera de Son Espases sosté una ampolleta de la vacuna de Pfizer.

La Conselleria de Salut disposa de 333 dosis de la vacuna de Pfizer, a l'espera de rebre la tanda setmanal de 5.850 vaccins contra el covid-19 més aquest dilluns horabaixa. Fonts de Salut asseguren que en principi haurien d'arribar en el termini previst, però que estan a l'espera de la confirmació del Ministeri de Sanitat. D'altra banda, l'IB-Salut ha assegurat a l'agència Efe que, si es manté el compromís que arribin aquestes dosis avui, es podrà seguir la campanya de vacunació segons el calendari establert.

Fins ara, el govern central ha enviat a les Illes un total de 23.190 vaccins, i el 98,5% d'aquests ja ha estat administrat a personal sanitari de primera línia en la lluita contra el virus, i usuaris i treballadors sociosanitaris de residències. A més, 2.672 residents de centres per a la gent gran ja tenen la vacunació completa. Per illes, s'han posat 18.165 dosis a Mallorca, 2.341 a Menorca, i 2.351 a Eivissa i Formentera.

Cal recordar que la setmana passada Espanya va rebre només el 56% de les vacunes de Pfizer que tenia previstes a causa d'una disminució temporal de la producció de l'empresa nord-americana que va afectar tota la Unió Europea. Com a conseqüència d'això, les Illes varen rebre 3.900 dosis, gairebé 2.000 menys del que és habitual. Aquest no ha estat l'únic contratemps. La segona entrega de Pfizer a Espanya, el 29 de desembre, es va endarrerir un dia per "un problema en el procés de càrrega i enviament" des de la fàbrica belga de Puurs. A més, fa dues setmanes hi va haver un altre endarreriment, aquest cas per part del Ministeri a les Illes, que el govern espanyol va justificar amb la borrasca Glòria. La consellera Patrícia Gómez va dir que la situació era "inadmissible".

En la distribució de vacunes per part del govern de Pedro Sánchez, les Illes són la sisena comunitat que ha rebut menys dosis amb relació a la població de més de 80 anys i la darrera respecte del total d'habitants. Això s'explica perquè la Comunitat Autònoma té una de les poblacions més joves de l'Estat i menys usuaris a les residències. Davant aquesta situació, la consellera va reclamar dissabte en una roda de premsa des d'Eivissa i dirigint-se al govern espanyol, "una estratègia de vacunació diferent a les Illes Balears". Va recordar que la compra de vacunes la centralitza la Unió Europea, però que les Illes tenen "els dispositius necessaris per fer front a una vacunació massiva, els espais i els professionals suficients". "El que necessitam és que arribin les vacunes", va afegir.

stats