Societat 14/04/2021

Salut detecta els primers casos de les variants brasilera i sud-africana a les Balears

El Servei de Microbiologia de Son Espases els ha detectat entre 80 mostres recollides entre finals de març i principis d'abril

2 min
El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, i el cap del Servei de Microbiologia de Son Espases, Antonio Oliver

PalmaL'Hospital de Son Espases ha detectat els primers casos de les variants sud-africana i brasilera a les Illes Balears. De la primera s'han confirmat tres casos a Eivissa, i de la segona, un sol cas a Mallorca, segons ha informat el doctor Antoni Oliver, cap del Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases, en roda de premsa aquest dimecres. Les mutacions s'han trobat entre 80 mostres analitzades aleatòriament, que corresponen a contagis de les dues darreres setmanes.

Els tres casos de la sud-africana han estat importats per residents a les Illes que varen viatjar al país per motius de feina, segons ha concretat el portaveu de Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Ha assegurat que tots ells varen presentar una PCR negativa en entrar a l'Arxipèlag.

Pel que fa a la mutació brasilera, també és importada, però encara s'investiga com ha entrat a les Illes. El cas està associat a un brot relacionat amb un esdeveniment esportiu que va afectar nou persones, amb 40 contactes estrets. Tots aquests varen donar negatiu en la PCR. Arranz ha assegurat abans de fer l'estudi per seqüenciació genòmica que "no ens preocupa gaire perquè és un brot identificat i controlat".

Resistència a les vacunes

El cap de Microbiologia ha remarcat que, a diferència de la britànica, les dues variants detectades ara no tenen més letalitat ni són més contagioses, però sí que "s'associen a una certa disminució de l'eficàcia de les vacunes". Com que no presenten més transmissibilitat "no s'espera que siguin majoritàries", ha afegit. A més, Oliver ha assenyalat que era "esperable" que apareguin més variants a conseqüència de la vacunació.

El fet que s'hagin trobat aquestes mutacions a les Balears "no vol dir que n'hi hagi més que a la resta de l'Estat", ha defensat Oliver. El que ocorre és que la majoria de comunitats autònomes "no les estan cercant, no es fa vigilància epidemiològica", ha precisat. Segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat, que és del 4 de març, s'han confirmat 54 casos de la variant de Sud-àfrica a l'estat espanyol. Oliver ha informat que, en el cas de la del Brasil, se n'han localitzat 35 a tot l'Estat.

stats