Societat 09/11/2020

Rècord d'alumnes contagiats a les Balears, amb 236 en una setmana

El Govern assenyala que la majoria d'infeccions es produeixen fora dels centres escolars i que un 91% dels estudis de contacte a les escoles dona negatiu

Maria Llull/ Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una aula de les Balears.

PalmaLes Balears han assolit el rècord d'alumnes contagiats, amb 236 durant la setmana del 31 d'octubre al 6 de novembre (un 0,13% del total), segons ha informat aquest dilluns la portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar, Costa, després de la reunió de Consell de Govern. Aquesta xifra supera el rècord de l'anterior, quan es varen contagiar 227 alumnes. Des que va començar el curs, el nombre d'estudiants contagiats no ha aturat d'augmentar, encara que la majoria de les infeccions s'han produït fora de les aules.

De fet, Costa ha subratllat durant la seva compareixença una dada prou significativa: el 91% dels estudis de contactes que es varen fer dins les classes la setmana passada ha donat negatiu. És a dir, els nins es contagien més, però l'escola no és cap focus d'infecció. "Els centres continuen sent espais segurs per als nostres infants, però no són aliens al que passa fora. Si hi ha dades més dolentes o negatives fora, tens més possibilitats que això influeixi en l'entorn escolar", ha respost la portaveu en ser demanada per aquest rècord d'infeccions. "Per a nosaltres, la dada important és la dels estudis de contagis, la majoria dels quals són negatius. La transmissió a les escoles és mínima i prové de fora", ha afegit.

La xifra d'alumnes contagiats no ha aturat de créixer des de la setmana del 3 d'octubre. Abans, fins i tot varen arribar a minvar: si la setmana del 19 de setembre hi va haver 147 infectats, la del 26 de setembre la xifra es va reduir a 91. En canvi, l'octubre ja va començar amb 98 contagis en una setmana. Mallorca és l'illa amb més afectació de coronavirus entre els alumnes, amb un 88,5% dels contagis la darrera setmana, amb 209. Pel que fa a les altres illes, els contagis han minvat a Eivissa i han passat dels 39 de la setmana del 24 d'octubre a 26 la setmana passada. A Menorca s'ha registrat un sol contagi i a Formentera no hi ha cap alumne infectat des de la setmana del 3 d'octubre. De fet, a la pitiüsa menor només s'han infectat dos alumnes des que va començar el curs (la setmana del 26 de setembre).

En canvi, s'ha reduït el nombre de grups escolars que estan en quarantena de 30 la setmana del 24 d'octubre a 23 (el 5,42% del total) la setmana passada. De fet, el rècord de grups en quarantena, 46, es va produir gairebé al començament del curs, la setmana del 12 de setembre. Mallorca és l'illa amb el gruix de grups aïllats, amb 15. A Menorca n'hi ha 1 i a Eivissa, 7. Formentera no en té cap.

Pel que fa als cribratges, la setmana passada es varen cribrar 241 alumnes i 11 docents de 23 centres educatius. El resultat va ser de 5 positius.

12 docents infectats en una setmana, la meitat a Mallorca

Quant als docents, la darrera setmana se n'han contagiat 12 (un 0.07% del total de 16.340), la meitat a Mallorca. També va ser la setmana del 12 de setembre quan hi va haver més docents infectats, amb 39, 33 dels quals a Mallorca. A més, cal destacar que la setmana passada no es va infectar cap docent a Menorca i a Formentera –a Eivissa n'hi va haver sis contagiats.

stats