Societat 15/06/2021

Salut està d'acord que no es dugui mascareta a l'aire lliure, però demana "prudència"

Javier Arranz tem que llevar aquesta mesura "pugui fer pensar que no és necessari prendre cap precaució"

2 min
Gent amb mascareta caminant pel Molinar, a Palma.

PalmaLes reunions entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes d'aquesta setmana tindrà la mascareta com una de les principals protagonistes. Estat i autonomies fa setmanes que debaten si es pot llevar la restricció de dur la mascareta a l'aire lliure, i tot apunta que serà així aquest estiu. Des de les Balears, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha assegurat que la incidència del coronavirus "ens permetria" prendre aquesta mesura, però ha defensat que "hem de ser prudents" per l'increment dels turistes. "Ve gent de llocs que no tenen les mateixes incidències que nosaltres", ha reblat.

En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz: "No suposaria un problema, però ens preocupa que es confongui aquesta mesura amb què no sigui necessari prendre cap precaució", ha afirmat. Tant Fuster com Arranz han defensat que s'ha d'esperar què diuen els experts en la Ponència de Vacunes, que té lloc aquest dimarts.

75% dels brots traçats

La pandèmia de coronavirus continua estable a les Balears: amb una incidència acumulada de contagis a 14 dies al voltant dels 40 casos per 100.000 habitants i una taxa de positivitat en les proves diagnòstiques al voltant de l'1%. Si es compara amb la resta de l'Estat, les Illes registren els millors indicadors, només darrere del País Valencià.

Pel que fa a les dades del darrer dia, la Conselleria de Salut ha comunicat 36 nous contagis en 24 hores, entre 2.880 proves diagnòstiques fetes (PCR i tests ràpids). D'aquests contagis, 25 s'han trobat a Mallorca, 10 a Eivissa i cap a Formentera.

Arranz ha subratllat el fet que, en comparació amb uns mesos enrere, ara es fan proves diagnòstiques als contactes estrets al principi –quan es detecta la sospita– i al final –una vegada acabada la quarantena. Això permet tenir més controlats els brots "el 75% dels quals estan ben traçats", segons ha informat el doctor. De fet, ha dit que precisament per l'increment del control epidemiològic les incidències són més altes.

Els hospitals continuen millorant la seva situació, i hi té molt a veure la vacunació, ja que estar immunitzat amb les dues dosis evita gairebé al 100% l'ingrés a l'hospital. En concret, aquest dimarts els centres hospitalaris de l'Arxipèlag atenen 19 pacients a planta (tres menys que dilluns) i 10 a l'UCI (els mateixos). Entre professionals sanitaris hi ha 10 casos actius i 46 persones en aïllament.

stats