Societat 10/06/2021

Salut creu que hi haurà més objectors a l'eutanàsia al principi, però després "es normalitzarà"

Patricia Gómez s'ha reunit avui amb associacions de pacients amb malalties cròniques i degeneratives per informar sobre la prestació

2 min
El Congrés tramita la llei per a la despenalització de l'eutanàsia

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, s'ha reunit aquest dijous amb associacions de pacients amb malalties cròniques i degeneratives de les Illes Balears per informar sobre com es farà efectiu el dret a l'eutanàsia a l'Arxipèlag. Abans de la trobada, en declaracions a premsa, Gómez ha afirmat que "probablement al principi hi haurà un grup de persones més reduït" a participar del procés, però que "al llarg dels anys s'ampliarà i es normalitzarà".

En aquesta línia, la consellera ha recordat que, com ha passat amb altres prestacions –com ara la de l'avortament–, "al principi hi sol haver més objectors, no tant per l'objecció en si sinó per no ser els primers, per la manca de seguretat", ha afegit. Pel que fa a la reunió, ha defensat que "hi ha hagut bastant interès" per part de les entitats i que l'objectiu és informar de primera mà sobre l'aplicació de la llei, perquè "probablement una de les primeres entitats en què pensa una persona que vulgui la prestació és l'associació de pacients a què pertany".

Cal recordar que la normativa es farà efectiva a tot l'Estat el 25 d'aquest mes, després de dècades de lluita ciutadana per aconseguir aquest avanç per una mort digna. Segons la llei orgànica –que es va aprovar amb només l'oposició del Partit Popular i Vox–, té dret a sol·licitar l’eutanàsia el ciutadà o la ciutadana major d’edat, amb capacitat plena de decidir, que es trobi en supòsits de patiment greu, crònic o impossibilitant, o amb una malaltia greu i incurable amb un patiment físic i/o psíquic insostenible. Ha de tenir nacionalitat espanyola, residència legal o un certificat d’empadronament d’almenys 12 mesos.

El procés comença quan el metge responsable rep la sol·licitud d’eutanàsia i té un temps per valorar i informar el pacient de tot allò que es pugui fer abans d’arribar a la fi de la vida. Després, la persona sol·licitant ha de fer una segona sol·licitud, que signarà el mateix metge responsable. Una vegada signat el document, un metge consultor –que no coneix el pacient, però té a veure amb la malaltia que pateix– fa un tercer informe, en què considera si és adequat o no continuar el procediment. Finalment, la Comissió de Garantia i Avaluació hi dona el vistiplau final.

stats