Societat 07/09/2020

Salut podrà començar a aplicar dimarts les noves restriccions a les zones més afectades pel covid-19

El Govern admet que encara no sap a quines àrees es posaran en marxa les limitacions per aturar la propagació del virus

Maria Llull
2 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa, després del Consell de Govern d'aquest dilluns

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns habilitar la consellera de Salut, Patricia Gómez, per aplicar les noves restriccions per frenar la incidència del covid-19 a les barriades i municipis que es considerin adients segons els informes epidemiològics. La portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, ha explicat que, de moment, l'única cosa que s'ha aprovat és "el marc d'actuació" i que encara no s'ha decidit cap zona concreta on es duran a terme les noves limitacions. Tot dependrà de l'evolució de la pandèmia. L'acord s'ha de publicar aquest dilluns en el BOIB i estarà vigent a partir de demà.

Costa ha recordat que les noves mesures inclouen restriccions d'entrades i sortides de les zones afectades –excepte per a activitats com anar a fer feina o a escola–; limitacions en els espais públics i un toc de queda; restriccions de les reunions familiars i socials –a un màxim de 5 persones–; limitacions d'horaris i d'activitats de comerços, establiments de restauració i serveis públics; suspensió de fires i festes, així com d'activitats culturals i esportives; i la suspensió o limitació de qualsevol esdeveniment que impliqui aglomeracions de persones. L'activitat d'acadèmies i centres de formació també es podrà limitar i, en el cas de les residències, es podrà restringir encara més el règim de visites i de sortides –a hores d'ara, els usuaris de les residències, tant de gent gran com de discapacitats, només poden rebre la visita d'un familiar durant una hora al dia–.

"Avui s'ha aprovat el marc general per aplicar restriccions si la transmissió comunitària és elevada", ha comentat Costa, a més de recordar que, un pic que es facin efectives, aquestes mesures duraran dues setmanes. "Una vegada aprovat l'acord, s'ha habilitat la consellera de Salut per determinar a quines zones s'aplicaran aquestes mesures, i ho haurà de fer amb resolucions ben motivades i fonamentades", ha continuat Costa.

Cal recordar que dissabte ja es va publicar una resolució de la consellera de Salut segons la qual el Govern passarà als cossos policials un llistat actualitzat de les persones que hagin de fer quarantena per poder fer-ne el control pertinent –aquesta informació també es farà arribar als serveis d'emergència i d'inspecció–. Segons ha apuntat Costa, aquesta resolució ja "s'ha comunicat al jutjat contenciós" i el Govern està a l'espera de la ratificació judicial. "Fins ara, s'han ratificat totes les resolucions, perquè les mesures es prenen amb motivació i són proporcionades", ha afegit.

Sobre aquesta resolució, la portaveu ha destacat que en cap cas es facilitaran "les dades sanitàries o personals de les persones afectades, sinó només les ordres d'aïllament o confinament". "Es tracta que els inspectors i la policia puguin fer-ne un control", ha afirmat.

Costa no ha volgut especificar cap zona ni cap termini per aplicar les noves restriccions, malgrat que dijous passat la presidenta del Govern, Francina Armengol, va fer referència a 15 municipis. "Fa dies que es fa feina amb les dades epidemiològiques per veure a quines zones es podrien aplicar les mesures si l'evolució és ascendent. Evidentment, hi ha zones i municipis amb una incidència més elevada i Salut ho estudia diàriament", ha dit.

stats