Societat 20/08/2021

Salut canvia els criteris de vacunació per protegir més població

La Conselleria avança la primera dosi a més de 13.000 illencs que s’han contagiat de covid-19

2 min
El punt de vacunació massiva al poliesportiu Germans Escalas de Palma.

PalmaLa Conselleria de Salut ha decidit, finalment, canviar els criteris de vacunació per als illencs menors de 65 anys que han passat la covid-19. Si fins ara s’havien d’esperar sis mesos per rebre la primera dosi, a partir de divendres ja és possible demanar cita un mes després d’haver obtingut el diagnòstic positiu, segons va anunciar la consellera de Salut, Patrícia Gómez. Així, ja poden demanar torn a BitCita els 13.198 illencs que s’infectaren entre març i juliol. Si n’han rebut un vaccí i posteriorment s’han infectat (3.801 persones), seran citades per telèfon. La Conselleria estima que aproximadament 11.000 persones podrien avançar la vaccinació al llarg de la setmana vinent.

Aquesta mesura ja s’havia pres en altres comunitats, com Catalunya i el País Basc, i l’objectiu principal és protegir el nombre més gran de gent possible davant la variant Delta, segons va afirmar la consellera. “Hem aconseguit el 70% de població vacunada, però no ens conformam. Hem de continuar estimulant el procés de vacunació i captant les persones més vulnerables per arribar a tenir la majoria de la població vacunada”, va remarcar Gómez.

De fet, aquest 70% que les autoritats es varen marcar com a objectiu a l’inici de la campanya ja no és suficient per aconseguir la immunitat de grup. Entre els factors principals hi ha la variant Delta –molt més contagiosa–, el debat de la caducitat de les dosis administrades i el fet que el percentatge d’immunitzats en els grups més joves –on es produeixen més infeccions– no és prou alt: només el 55% dels illencs d’entre 20 i 40 anys té la pauta completa.

A més, la mateixa consellera va afirmar que, amb la situació epidemiològica actual a les Balears –amb una incidència del virus encara alta–, “el més probable és que ni el 100% seria suficient” per arribar a la immunitat de grup. Fins al tancament d’aquesta edició, un 71% de la població diana a les Illes Balears tenia la pauta de vacunació completa (734.972 persones), mentre que un 77,9% n’ha rebut almenys una dosi (806.309 persones).

Els casos actius cauen en picat

El covid-19 continua fent marxa enrere a l’Arxipèlag i n’és una prova la caiguda dels casos actius. El primer d’agost hi havia 10.711 illencs amb infecció activa, mentre que aquest divendres n’eren 5.869. Així, en una setmana el nombre de casos ha caigut a la meitat. D’altra banda, el sistema sanitari es destensa a poc a poc. Els hospitals atenen 317 pacients contagiats (fa set dies eren 283) i Atenció Primària fa el seguiment de 8.370 (2.631 menys que la setmana anterior). Malgrat la millora, les Balears continuen sent la comunitat amb la incidència acumulada de contagis a 14 dies més alta: 467 casos per 100.000 habitants. La mitjana a l’Estat és de 360 casos per 100.000 persones.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats