Societat 24/02/2018

“Em sembla una vergonya la polèmica que hi ha hagut”

Silvia Vega és metgessa d’Atenció Primària al Centre de Salut Camp Redó de Palma. “Nosaltres tenim el primer contacte amb el pacient i l’acompanyam durant tota la vida”, apunta

A. S.
2 min
Els pacients agraeixen que els parlis en català, segons Silvia Vega.

PalmaSilvia Vega és metgessa d’Atenció Primària al Centre de Salut Camp Redó de Palma. “Nosaltres tenim el primer contacte amb el pacient i l’acompanyam durant tota la vida”, apunta.

Vega confessa que se sent avergonyida per la polèmica que hi ha hagut al voltant de l’esborrany de decret de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública. “Em sembla una vergonya. No crec que sigui per tant l’exigència d’un títol d’una llengua que gairebé tohom entén”, comenta.

“La nostra especialitat també atén la família i la comunitat”. Això vol dir “que nosaltres ens apropam, veim les mancances i feim arribar l’atenció necessària. Ens acostam als instituts, a les associacions de malalts... però la feina principal és l’atenció individual”. En aquest sentit, la doctora assegura que “la majoria dels pacients me parlen en català. De fet, em demanen si el sé parlar perquè tenc accent valencià”.

Agraeixen sentir el català

Silvia Vega ha viscut 10 anys a València i 5 a Tarragona. Quan els pacients “em demanen que parli en català responc en català. Quan em demanen si vull canviar al castellà els dic que no perquè és evident que s’expliquen molt millor en la seva llengua”. Reconeix, això sí, que li agradaria “poder tenir més accent mallorquí perquè m’entendrien millor, però, malgrat tot, agraeixen que els parli en català”.

La metgessa detalla que tenia els nivells mitjà i superior de la Junta Qualificadora de la Comunitat Valenciana, que equivalen al C1 i el C2: “Quan em vaig presentar a les oposicions no em varen reconèixer aquests nivells. Em vaig haver de tornar a presentar aquí per demostrar que els tenia i vaig anar a un nivell inferior (el C1)”.

La polèmica que hi ha hagut al voltant de l’aprovació del decret és, per a Silvia Vega, “una maniobra política”. Ho explica deixant entreveure cert grau d’indignació: “Em sembla molt trista tota la revolució que s’ha generat dins el sector sanitari per aquest tema”. Aquest fet, per a la doctora, respon “a una posició política” i “a la comoditat de la gent”.

Cap efecte dissuasiu

Pel que fa a allò que s’ha dit sobre el caràcter dissuasiu que podria tenir el decret, considera que “hauríem de fer un estudi sobre el nombre de MIR (metges residents que trien fer la residència a Mallorca) voldrien partir”. La majoria “es queden a l’illa. Per tant, pens que si queden aquí és perquè no costa tant treure’s el títolde català”. De la mateixa manera, creu que “tampoc no hi ha cap problema per trobar metges que vulguin venir aquí”, i insisteix que els pacients tenen drets lingüístics: “Feim feina per a l’Administració, i aquí el català és llengua cooficial”, assenyala.

Sobre la fi d’aquesta “guerra lingüística”, Silvia Vega opina “que esper que d’aquí a un parell d’anys estigui tot normalitzat” i que la titulació de català no es vegi com una cosa estranya sinó com un requisit normal”, conclou.

stats