Societat 13/01/2022

Salut assegura que encara "no es pot preveure" quan les Illes arribaran al pic de l'onada

Els ingressos per covid-19 superen els 400 i ja hi ha més de 200 usuaris de residències infectats

2 min
Gent caminant pel centre de Palma.

PalmaEl covid-19 continua avançant a les Balears i "no hi ha cap indicador" que mostri una aturada en la transmissió, ha assegurat aquest dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez, en declaracions als mitjans. De fet, ha afirmat que encara "no es pot preveure" quan arribarà el pic de la sisena onada, que ja suma més de 30.000 casos actius a l'Arxipèlag. "Ara és una situació de molt d'estudi de la situació, no sabem com actuarà el virus", ha precisat.

D'altra banda, Gómez ha assenyalat que, malgrat que la pressió assistencial als hospitals "no té res a veure" amb la de les altres onades, el nivell d'ingressos "pot afectar l'activitat ordinària de qualsevol hospital en algun moment". Segons les darreres dades de la Conselleria, els centres hospitalaris atenen 403 pacients infectats: 320 a planta i 83 a l'UCI. Cal dir que les hospitalitzacions ja han superat les registrades durant la cinquena onada, però encara no han arribat als nivells de la tercera -a gener de 2021-, quan es varen superar els 600 ingressats. A més, l'augment ha estat més lent.

Pel que fa a Atenció Primària, ja fa el seguiment de més de 52.000 illencs afectats pel virus. En aquest sentit, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha assegurat que l'eina informàtica que permetrà notificar els positius a les farmàcies està previst que estigui llesta a principi de la setmana que ve. Considera que aquesta mesura alleugerirà els centres de salut, perquè els asimptomàtics "no hauran de passar per la Primària".

Cinc morts

La Conselleria ha comunicat aquest dijous cinc morts més per covid-19, que eleven a 1.084 les defuncions durant la pandèmia. A més, en 24 hores ha detectat 4.103 contagis nous: 3.045 a Mallorca, 236 a Menorca, 672 a Eivissa i 35 a Formentera. La taxa de positivitat ha estat del 34,9%. Quant a la incidència acumulada, ja supera els 2.800 casos per 100.000 habitants.

A les residències de gent gran, la situació també s'està complicant. A hores d'ara, hi ha 219 positius actius confirmats entre els usuaris i 233 entre els treballadors. Fins a 25 residències tenen brots actius (21 a Mallorca, tres a Eivissa i un a Menorca). També creixen les infeccions entre els professionals de l'IB-Salut: 863 estan aïllats, 703 dels quals són positius.

stats