Societat 24/05/2021

Salut ajorna una setmana més les segones dosis als menors de 60 vacunats amb AstraZeneca

La Conselleria prepara el dispositiu perquè aquest col·lectiu pugui triar entre el fàrmac d'Oxford o el de Pfizer

2 min
Vacunes d'AstraZeneca contra el covid-19 a la gelera de l'Hipòdrom de Manacor.

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha explicat aquest dilluns que "esperen" poder començar a posar les segones als 38.000 illencs menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca dimecres que ve, dia 2 de juny. La primera previsió era iniciar la campanya aquesta setmana, però la decisió del Ministeri de Sanitat de permetre que aquest col·lectiu pugui triar si acaba la pauta de vacunació amb el preparat d'Oxford o el de Pfizer ha generat "una complicació organitzativa", ha ressaltat la consellera.

Cal recordar que, dimarts passat, la comissió de salut pública va decidir que per norma general aquest col·lectiu rebrà una segona dosi de Pfizer, però va deixar la porta oberta a utilitzar també el preparat anglosuec. Així ho demanaven moltes de les comunitats autònomes, com Catalunya i Madrid. Finalment, el comitè de bioètica va avalar que les persones que optin per repetir dosi amb AstraZeneca hauran de firmar un consentiment mitjançant el qual manifesten per escrit que rebutgen la vacuna de Pfizer per completar la pauta i que assumeixen el "risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia". El Ministeri de Sanitat ha modificat així l'actualització número 7 de l'estratègia de vacunació per afegir-hi com a annex una proposta de consentiment.

Gómez no ha concretat encara si aquest col·lectiu rebrà la dosi en un dispositiu d'específic a l'hospital de Son Espases –que es preveu habilitar pròximament– o en els punts de vacunació massiva que hi ha habilitats actualment. Demanada per si hi haurà prou vacunes d'AstraZeneca per tothom, la consellera ha contestat que "primer veurem quantes en som capaços de posar la setmana que ve", i que, en principi, "tenim previstes moltes dosis per aquestes setmanes".

Fins ara, Salut ha administrat 494.889 dosis de vaccins contra el coronavirus. El 36,1% de la població diana n'ha rebut almenys una dosi (356.060 persones) i el 15,1% ja tenen la pauta de vacunació completa (149.792 persones). Per illes, Mallorca té 282.475 persones amb almenys una dosi i 119.659 amb les dues; a Eivissa s'ha administrat el primer vaccí a, com a mínim, 40.029 illencs, i tots dos a 16.393; a Formentera 2.568 ciutadans tenen una dosi i 918 la pauta de vacunació completa, i a Menorca s'han vaccinat amb la primera dosi 30.988 persones i 12.822 ja estan immunitzades completament.

El Ministeri de Sanitat enviarà 60.320 dosis de la vacuna contra el covid-19 a les Balears aquesta setmana. Concretament, n'arribaran 42.120 de Pfizer, 7.600 de Moderna, 6.500 d'AstraZeneca i 4.100 de Janssen. S'espera que, a partir del juny, s'arribi als 100.000 vaccins setmanals.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

La incidència, per davall dels 40 casos

La corba de contagi continua davallant a les Illes, que presenten millors xifres sanitàries cada dia. Aquest dilluns, l'Arxipèlag davalla dels 40 casos per 100.000 habitants (39,5 casos) i la taxa de positivitat és de 0,95%, molt per sota del llindar de 4% que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada. Els casos actius també baixen i n'hi ha avui 800. Pel que fa als hospitals illencs, atenen 14 pacients crítics infectats a unitats de cures intensives (un menys que ahir) i 31 a planta (dos més). D'altra banda, set professionals sanitaris continuen amb infecció activa i 42 estan en aïllament.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears
stats