Societat 13/08/2021

Salut admet saturació a les UCI i no descarta haver de fer trasllats a la Península

La Conselleria calcula que el pic a les unitats de crítics arribarà aquest diumenge

2 min
Una UCI de l'hospital de Son Espases durant la cinquena onada.

PalmaL'increment dels casos crítics per covid-19 i l'augment de la pressió assistencial de l'estiu han deixat les UCI de les Illes Balears en una situació complicada. El Sindicat Mèdic ha advertit que, ara com ara, hi ha molt pocs llits de crítics, tal com ha informat l'Última Hora, i la directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell, ha admès que ja estan "bastant tensades" i que estan "lluitant per aconseguir els llits que necessitam".

En aquesta situació, no descarta haver de fer trasllats a la Península. De fet, se n'havia previst un a Barcelona, però finalment s'ha pogut ubicar el pacient a Eivissa. En concret, Carandell ha dit que, "farà el que s'hagi de fer, tothom rebrà l'atenció que necessita", però creu que "no farà falta". Segons les previsions del Ministeri de Sanitat, el pic a les UCI hauria d'arribar aquest diumenge i, mentrestant, "estam aguantant la situació". Les Illes tenen una capacitat de devers 300 llits de crítics.

Gairebé 3.000 altes a Primària

Si bé les UCI covid-19 encara estan en risc alt, amb 92 pacients infectats, les xifres tant a planta com a l'Atenció Primària han millorat durant tota la setmana. A planta, hi ha 17 persones amb contagi actiu menys que ahir (per tant, un total de 291) i a l'Atenció Primària, 11.001 (334 menys que ahir). En un dia, Salut ha detectat 413 nous positius: 311 a Mallorca, 28 a Menorca, 71 a Eivissa i 3 a Formentera. La taxa de positivitat ha estat d'un 8,72%.

El portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha afirmat que la tendència és "clarament de davallada", però que encara és lenta. Un indicador que mostra la baixada de la corba és la incidència acumulada a 14 dies, que és de 678,6 casos per 100.000 habitants a l'Arxipèlag, mentre que fa set dies era de 908,5 casos. Malgrat la millora, les Balears encara són la comunitat amb la taxa de contagis per habitant més alta, per sobre de la mitjana a l'Estat, que és de 483,1 casos.

stats