Societat 05/05/2021

Salut acaba la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys

Un 75% dels residents ja han rebut la primera dosi i s'habilitarà un telèfon per repescar els que no s'han volgut vacunar o no s'han localitzat

3 min
Un home rep la vacuna contra el coronavirus a Manacor

PalmaLa Conselleria de Salut de les Illes Balears ha donat per finalitzada la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys aquest dimecres. Segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat, un 75% dels residents a les Balears que formen part d'aquesta franja d'edat han rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna, i Salut dona la franja per acabada i començarà a potenciar altres grups per tal d'acostar-se a la immunitat comunitària.

El 15% restant són persones que s'han negat a rebre la vacuna o bé no els han pogut localitzar. Davant aquesta situació, i per tal d'aconseguir un major percentatge d'immunitat, la Conselleria de Salut ha informat que habilitarà un telèfon d'infovacunes perquè tots aquells que encara no han rebut la dosi puguin demanar cita. En aquest sentit, Salut ha reconegut que pot haver-hi un petit percentatge de residents a les Illes Balears que no s'hagin pogut localitzar, però fonts de la Conselleria defensen que la "percepció" és que al voltant d'un 15% de les persones d'aquesta franja ha rebutjat la vacuna.

A més, un 20% dels illencs censats en aquesta franja d'edat ja han completat la pauta (o perquè han rebut les dues dosis o perquè se'ls ha administrat la vacuna de Janssen) i es preveu que en les pròximes setmanes es doni per acabada també la immunització del grup. Per illes, un 40% dels residents a Formentera ja han completat la pauta, mentre que a Mallorca i Menorca el percentatge d'immunitzats és del 19%, i a Eivissa del 19%.

Inicialment, les previsions de la Conselleria de Salut eren que la setmana passada es donàs per finalitzada la vacunació dels illencs d'entre 70 i 79 anys, però els problemes de subministrament de la dosi de Janssen (la vacuna que havien de rebre els illencs d'aquest grup d'edat) han provocat que s'ajorni alguns dies més.

Un cop acabada, parcialment, la vacunació d'aquest grup edat, Salut ja ha iniciat la campanya de vacunació en dos grups diferents. La prioritat actual és reprendre i finalitzar la vacunació dels docents i els professionals essencials que quedaren pendents per l'aturada d'AstraZeneca i ja s'han començat a vacunar alguns illencs d'entre 50 i 59 anys. Segons ha explicat la Conselleria de Salut, a Eivissa i Menorca ja s'han administrat dosis de la vacuna contra el coronavirus a residents d'aquesta franja d'edat i a Mallorca està previst que s'iniciï un cop es doni per finalitzat el grup dels docents i els professionals essencials.

El 10,3% dels residents a les Illes ja està immunitzat

Salut ha inoculat un total de 346.644 dosis des de l'inici de la campanya de vacunació a l'Arxipèlag. El 10,3% de la població diana de les Illes Balears les Balears ja està immunitzada contra el coronavirus i s'espera que aquest mes la xifra augmenti exponencialment amb l'arribada massiva de dosis i l'augment de vacunació en els punts de vacunació massiva. Així, 102.187 illencs ja han rebut les dues dosis dels fàrmacs de Pfizer, Moderna, o del vaccí de Janssen –l'única monodosi autoritzada a Europa. A més, el 25,2% (248.359) ha rebut almenys un vaccí.

Cal recordar que, a partir d'aquest dimecres i durant tot el mes de maig, està previst que els punts de vacunació massiva de les Balears tripliquin les dosis que administren setmanalment. Així, passaran de posar 15.000 vaccins a devers 47.109 a la setmana. Aquesta acceleració l'ha permesa l'arribada de 80.130 vaccins, la xifra rècord des de l'inici de la campanya de vacunació. Si les farmacèutiques compleixen, aquesta quantitat s'hauria de mantenir durant tot el mes i ascendir a 100.000 dosis a partir de juny. Així i tot, les Illes tenen capacitat de posar-ne més de 200.000 en set dies, segons la Conselleria de Salut.

stats