Societat 25/08/2018

93 sahrauís passen l’estiu a les Illes

Des de la crisi arriben la meitat d’infants i és més difícil trobar famílies

A. Riera Serra
2 min
La presidenta de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí, Catalina Rosselló, amb la seva filla d’acollida, Lahtiram Brahim.

PalmaL’estiu de 1987 quinze infants varen arribar a Mallorca amb arena encara dins les sabates. Era la primera vegada que un grup de sahrauís venia a passar les vacances fora de casa seva a través de la mediació de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí.

La presidenta, Catalina Rosselló, encara recorda la primera vegada que va visitar els campaments de Tindouf i de l’impacte que li va provocar veure totes aquelles famílies sobrevivint amb el mínim possible. Des de llavors la seva vida ha anat lligada a aquesta comunitat condemnada al nomadisme.

Ha plogut molt des de llavors i s’han produït fets que semblaven gairebé producte d’un miratge, com quan el 2007 es varen poder acollir fins a 200 infants.

Però, segons explica Catalina Rosselló, d’ençà de la crisi la capacitat de l’associació ha minvat considerablement. La raó principal és que des de 2012 només s’acullen infants d’entre 10 i 12 anys, mentre que abans la franja era a partir dels set anys. Aquesta decisió es va prendre per consens col·lectiu amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Joventut, ja que hi va haver una baixada important de famílies acollidores. Però és un peix que es mossega la coa, perquè, superada la recessió, el nombre de famílies no ha augmentat visiblement, atès que la majoria prefereixen infants més petits i, si els diuen que tenen més de deu anys, ja no s’animen a acollir-ne. Enguany són 93 els infants que han pogut viatjar fins aquí per gaudir d’unes vacances diferents.

A final de febrer o principi de març l’associació inicia la campanya d’informació i de presa de contacte amb les famílies. Entre el març i l’abril els voluntaris viatgen als campaments, firmen les autoritzacions amb les famílies i elaboren les llistes definitives dels infants que podran venir. I a partir de llavors la feina de l’associació és coordinar la tasca entre els monitors i les famílies i el programa d’atenció mèdica per als infants.

Perfil de les famílies

Per acollir un infant sahrauí, cal passar un test psicològic, presentar un informe que demostri que no s’ha estat mai involucrat en un cas d’agressió sexual i tenir molta il·lusió per acollir l’infant i cuidar-lo. Però en cap cas no es prioritzen unes determinades tipologies de famílies per damunt de les altres. Monoparentals, parelles de fet, parelles LGTBI i heterosexuals, amb fills o sense fills, poden acollir sahrauís a casa seva. Els infants venen durant tres anys seguits fins que compleixen els dotze anys.

A partir de llavors es poden apuntar al programa d’‘Escola en Pau’, que funciona just a l’inrevés. L’entitat els facilita que puguin cursar els estudis a les Illes i a l’estiu tornen a casa per estar amb les seves famílies.

Balears és, en proporció, una de les comunitats autònomes amb major nombre de famílies acollidores de tot l’Estat. Tot i això, cal continuar fent feina per promoure la solidaritat.

stats