Societat 23/12/2021

El Suprem ratifica fins a dos anys de presó a sis fills de Ruiz-Mateos per la compra d'un hotel a Mallorca

La Sala confirma que els acusats hauran de pagar una indemnització de 12,7 milions al propietari del Grup Miralles i 9.000 euros de multa per a cada un

1 min
ruiz mateos

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat les condemnes imposades per l'Audiència Provincial de Palma als sis fills de José María Ruíz-Mateos per un delicte d'estafa greu en la compra d'un hotel a Mallorca l'any 2005. L'Audiència va sentenciar l'octubre de 2019 dos anys de presó per a Pablo i Javier, i un any i nou mesos per a José María, Álvaro, Alfonso i Zoilo Ruiz-Mateos. A més, el Suprem ha confirmat una indemnització de 12,7 milions al propietari del Grup Miralles, a qui es va vendre l'hotel, i 9.000 euros de multa per cada un dels acusats.

El tribunal considera que els sis germans varen responsabilitzar el seu pare, mort el 2015, de la compra de l'hotel, que va ser per uns 24 milions d'euros. A més, es considera provat que, encara que el pare pogués tenir-hi la darrera paraula, tots els germans hi participaven i estaven assabentats de l'operació de venda de l'hotel Eurocalas, fins al punt d'entrevistar-se amb el venedor i visitar l'establiment.

En una sentència de 39 folis, recollida per Europa Press, els magistrats han subratllat que "varen ocultar al venedor la solvència de la societat avaladora i que la varen fer desaparèixer abans de materialitzar la compravenda".

Això sí, a la sentència també es recull un vot particular signat pel magistrat Javier Hernández, que ha discrepat del criteri de la majoria del tribunal i ha defensat l'absolució dels condemnats per l'esmentat delicte d'estafa agreujat. En el seu vot, el magistrat ha estimat que té "seriosos dubtes" que pugui afirmar-se que la intenció dels acusats era la del delicte d'estafa. "A parer meu, aquesta relació d'imputació directa i exclusiva entre l'engany i el resultat no s'ha acreditat", ha dit.

stats