Societat 24/08/2018

La riquesa paisatgística dels principals parcs naturals

C.t.
3 min
La riquesa paisatgística dels principals parcs naturals

L’Albufera de Mallorca

Un observatori d’aus privilegiat

El Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, amb una superfície de 1.646 hectàrees, es va declarar el 1988. Situat en els municipis de Muro i sa Pobla, es pot visitar a peu o amb bicicleta, tot i que és necessari demanar autorització al centre de recepció. L’horari de visita en temporada alta és de 9 a 18 h. L’activitat principal en aquest espai és l’observació de la flora i la fauna i la fotografia, ja que es tracta d’una zona humida que atreu nombroses aus migratòries.

Les Salines d’Eivissa i Formentera

El major parc natural marítim i terrestre de Balears

Les Salines d’Eivissa engloben un conjunt d’hàbitats terrestres i marins de gran valor, que acullen poblacions d’aus aquàtiques i marines, així com espècies de flora i fauna endèmiques. El parc, declarat el 2001, es troba al sud d’Eivissa i al nord de Formentera, als municipis de Sant Josep de la Talaia i Formentera. El fet d’incloure platges molt atractives el converteix en un dels més visitants de les Balears. El parc té 15.396 hectàrees, 1.786 de les quals són terrestres.

Mondragó

Fins a 8.000 visitans en un dia d’estiu

La riquesa paisatgística dels principals parcs naturals

Creat el 1992, el Parc Natural de Mondragó, de 750 hectàrees, està compost per diferents espais que li confereixen una gran diversitat paisagística: boscos d’ullastre i pinar, camps de conreu de secà, savines litorals, l’estany dolç de l’Amarador i el salobrós de les Fonts de n’Alis, les platges d’arena, etc. Situat al terme de Santanyí, ofereix quatre possibles itineraris, però la gran majoria dels visitants són turistes i residents que es banyen a les seves platges.

Parc de Llevant

Un paratge excepcional amb tres refugis per pernoctar

El parc de Llevant, amb una superfície de 1.407 hectàrees, està ubicat al municipi d’Artà. Es va declarar el 2001 i inclou tres refugis: l’Arenalet, els Oguers i l’Alzina, així com una zona d’acampada. És un parc compost per diferents hàbitats mediterranis, com els alzinars, ullastres i pinars, penya-segats, platges arenoses i torrenteres, combinats amb ecosistemes agraris. Aquesta combinació el converteix en un dels paratges més atractius de Mallorca.

La Dragonera

Quatre rutes per conèixer l’illa

La Dragonera va ser declarada parc el 1995. Inclou l’illa de la Dragonera, els illots Pataleu i la Mitjana i un conjunt d’esculls més petits (els Calafats). La seva superficie terrestre té un total de 274 hectàrees i se situa a uns 800 metres de la costa, al terme municipal d’Andratx. S’hi pot arribar amb barca pròpia a amb les empreses que realitzen el servei de transport des del port d’Andratx o Sant Elm. En el parc es poden realizar quatre itinearis, principalment als fars.

L’Albufera del Grau

El major parc terrestre de les Illes

La riquesa paisatgística dels principals parcs naturals

El Parc Natural de l’Albufera del Grau, a Menorca, també inclou l’illa d’en Colom i el cap de Favàritx. Té una gran varietat paisagística i natural que inclou zones humides, terrenys agrícoles i ramaders, boscos, penya-segats i platges. Es va declarar el 2003 i té una superfície de 5.066 hectàrees, 3.331 de les quals són terrestres. Està al municipi de Maó i disposa d’un centre de recepció, dos observatoris d’aus i tres itineraris marcats.

stats