Societat 23/10/2019

Cada illenc produeix a l'any 763 kg de residus i la majoria no es reciclen

El 78,5% de la població de les Balears viu en municipis on la recollida selectiva és inferior al 20%

Kike Oñate
2 min
El plàstic de les botelles d’aigua és un dels de millor qualitat per reciclar-lo. / ARXIU

PalmaCada resident a les Balears produeix anualment i de mitjana 763 quilos de residus i, d'aquests, 629 kg no es reciclen en cap cas, segons el darrer informe que publica la fundació Rezero. Tenint en compte la població flotant vinculada al turisme, la xifra baixa als 573 kg per habitant cada any, mentre que la generació de residus durant la temporada alta es dispara un 160% a Eivissa i Formentera. La directora de l'entitat, Rosa García, ha assegurat que ni la tecnologia ni el reciclatge salvaran el planeta, només ho podrà fer la prevenció.

L'estudi assegura que un 78,5% de la població illenca viu en municipis on la recollida selectiva és inferior al 20%, però assenyala que 35 municipis mallorquins tenen implantat el sistema porta a porta totalment o parcialment. Això suposa que un 18% de la població balear forma part d'aquest sistema de recollida. Així i tot, el 3,5% del total de les emissions de CO₂ generades a les Illes deriva del tractament i la gestió de residus.

Entre els residus d'un sol ús més consumits destaquen les càpsules de cafè, perquè han augmentat un 650%, o sigui, 42 milions de càpsules, els darrers vuit anys. Només un 16% dels envasos distribuïts a les Balears és reutilitzable i, a més, entre el 2010 i el 2018 hi ha hagut una caiguda d'un 3%. La davallada ha afectat les begudes de cervesa, els refrescos i l'aigua embotellada. En el cas dels bolquers d'un sol ús, l'any 2018 es varen generar 9.567 tones de bolquers, que equivalen a l'1,1% dels residus municipals generats.

Els darrers cinc anys els residus derivats de la construcció han augmentat un 180%, segons l'estudi, on es destaca que el 2018 la pressió urbanística sobre el sòl rústic va batre el rècord d'autoritzacions dels darrers 18 anys, amb 613 permisos només a Mallorca.

Actualment, segons l'estudi de Rezero, les Balears no arriben a fer ni un 3% de la fracció orgànica, o sigui, separar els residus orgànics perquè es puguin fer servir com a adob al camp. I recorden que l'agricultura i la ramaderia són responsables d'un 2,2% de les emissions generades a les Illes.

stats