Reubicades amb èxit dues de les darreres nacres vives de Mallorca

Han estat traslladades des de cala Blava fins a una zona de reserva integral del Parc Nacional de Cabrera

La Conselleria de Medi Ambient, en col·laboració amb el Centre Oceanogràfic de les Balears, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO), ha traslladat dos individus de nacra (Pinna nobilis), des de cala Blava fins a una zona de reserva integral del Parc Nacional de Cabrera. Es tracta de dos dels tres únics exemplars vius en el medi natural dels quals es té constància a Mallorca.

La nacra pateix actualment un procés de pràctica extinció en aigües de la Mediterrània occidental, iniciat a final de 2016 i que pràcticament ha erradicat la totalitat de les poblacions a la Mediterrània espanyola, a excepció de les de la costa catalana, que fins ara han resistit, encara que les dades apunten que el procés serà similar al que han sofert en la resta de les costes en un termini breu.

En el cas de Mallorca, tan sols se'n tenien localitzats cinc individus supervivents i, per tant, aparentment resistents a la malaltia: un al Parc Nacional de Cabrera, un altre a la colònia de Sant Jordi, un altre a Portopetro i dos a cala Blava.

Fa unes setmanes, després d'una reunió de coordinació amb experts en la matèria de l'IEO, la UIB, l’IMEDEA i la Conselleria de Medi Ambient, es va decidir que l'opció del trasllat de tots els exemplars a un mateix punt podria ser l'única alternativa per afavorir la reproducció i protecció d'aquests individus. El lloc més adequat és, sens dubte, el Parc Nacional de Cabrera d'on, a més, es tenen d'estudis científics previs.

Encara que això no en garanteix la supervivència ni la reproducció, és clar que la ubicació a una zona controlada de reserva sense accés públic redueix les amenaces sobre aquests exemplars. No obstant això, les amenaces naturals, començant per la malaltia i la presència de depredadors, són part d'un escenari que no es pot controlar al 100%. De fet, hi ha l'exemple d'un dels individus, el de la colònia de Sant Jordi, que es va perdre abans de ser trasplantat, probablement per l'atac d'un pop, a la vista de l'estat de les valves. Amb referència a aquest fet, hi ha previst instal·lar protectors individualitzats contra depredadors a cada exemplar. D'aquesta manera, coordinat pel servei de protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient, fa uns dies es va fer el trasllat dels dos exemplars de cala Blava al Parc Nacional de Cabrera.

Les tasques d'extracció i de reubicació les va dur a terme personal expert de l'IEO. Per a l'operatiu tècnic varen disposar de dues embarcacions del Govern i les seves tripulacions, una llanxa pneumàtica de la reserva marina del Migjorn, que va realitzar el trasllat des de cala Blava a la colònia de Sant Jordi i una altra del Parc de Cabrera, que va traslladar i va donar suport a la resta de l'operació a Cabrera. Part del material per al trasllat va ser aportat per la fundació Palma Aquarium.

Així, els tres individus que fins al moment se sap que són vius es troben ara a Cabrera, on les esperances de supervivència són, tot i que limitades, almenys majors de les que es tenen en zones amb forta presència humana els mesos d'estiu. Cal no oblidar que els individus traslladats es trobaven, a més, a poca profunditat, la qual cosa els feia molt vulnerables.

Els exemplars desplaçats havien estat localitzats per un particular. L'administració agraeix l'ajuda de les persones que col·laboren i anima totes aquelles persones que bussegen a les nostres aigües que, si troben algun altre exemplar viu, ho comuniquin el més aviat possible al mateix IEO, a l’IMEDEA, a la Conselleria de Medi Ambient o als Observadors del Mar.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF