Reclamen que no es retalli la despesa sanitària pública de les Illes

L'Associació per la Defensa de la Sanitat Pública alerta del risc que suposarien les retallades i insta a revertir els processos de privatització

Davant el reconeixement del Govern de la necessitat de fer ajustos en sanitat, l'Associació per la Defensa de la Sanitat Pública reclama que no es retalli la despesa sanitària pública i adverteix del risc que suposa repetir les retallades. Alhora demana a la Conselleria i al Servei de Salut que prenguin mesures per revertir els processos de privatització i per avançar en l'eficiència i racionalització en l'ús de medicaments.

Les mesures que proposen les va presentar la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de Balears al maig del 2019. Es tracta d'actuacions encaminades a regular els conflictes d'interès, al fet que es potenciï la docència amb recursos públics, a establir un control adequat de les activitats promocionals de les companyies farmacèutiques, a potenciar les comissions pròpies del sistema i a prendre iniciatives polítiques i tècniques des de les Balears en els organismes estatals que regulen el medicament. Reclamam també la posada en marxa del programa de difusió de la plataforma No és Sa i el suport de la Conselleria a la iniciativa legislativa popular Medicaments a un Preu Just.

"Necessitam uns pressupostos suficients i equitatius per a una sanitat pública de qualitat", assegura l'associació en un comunicat, en el qual també afirma que "el govern estatal no pot condicionar els pressupostos dedicats a salut a les Illes Balears, quan existeixen comunitats que superen el pressupost per càpita de la nostra Comunitat, o quan el pressupost públic en sanitat no augmenta al mateix nivell que el del PIB".

L'Associació de Defensa de la Sanitat Pública remarca que cal aprendre dels errors "que ens han duit al fet que les llistes d'espera es transformin en un problema crònic, i a situar-nos en el grup de cap de les comunitats amb major proporció de la població amb assegurances privades".

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF