Societat 28/01/2019

Es tanca sense resultats l'exhumació de la fossa de Bunyola

No s'han pogut localitzar els tres represaliats menorquins per la dictadura franquista que es pensava que es trobaven al cementeri de la localitat

Carles Tudurí
2 min
Un dels dos llocs on s'han realitzat el sondejos aquest dilluns.

PalmaL'exhumació de les fosses del cementeri de Bunyola s'ha tancat sense resultats, atès que no s'han pogut localitzar els cossos de tres menorquins represaliats per la dictadura franquista, segons ha explicat a l'ARA Balears Jaume Servera, un dels responsables d'aquestes tasques d'exhumació de víctimes desaparegudes.

Servera ha explicat que en un dels passadissos del cementeri hi havia les dues zones on es pensava que es podrien trobar els cossos. A primera hora del matí la primera ja ha estat descartada, perquè després de retirar-ne unes lloses s'ha comprovat que era una zona de cripta, on hi havia enterrats cossos molt més recents. L'atenció s'ha centrat després en una de les poques zones de terra que no han estat remogudes amb anterioritat, però tampoc no hi ha hagut resultats.

Servera ha explicat que s'han excavat fins a 1,2 metres, però no s'ha localitzat cap fossa. D'aquesta manera finalitza la recerca, a falta de l'informe de viabilitat, que, si no aporta novetats, conclourà amb el tancament del procés.

De tota manera, des del Govern ja s'ha advertit que es tracta d'una exhumació "que presenta una sèrie de dificultats, però a proposta de la Conselleria de Cultura la Comissió de Fosses i Persones Desaparegudes va aprovar dur-hi a terme les tasques pertinents. La proposta de treballar en aquesta fossa ve motivada pel fet que encara avui dia hi ha fills vius a Menorca. Entre les víctimes que hi podria haver en aquesta fossa comuna hi ha els menorquins Bartomeu i Sebastià Carretero Gornés i Josep Filomè Pons Sintes".

Els tècnics de la Sociedad de Ciencias Aranzadi duran a terme una sèrie de sondatges amb l'objectiu de determinar la viabilitat o inviabilitat d'aquest espai a l'hora de fer-hi, en el futur, tasques arqueològiques per trobar cossos de persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

L'espai dedicat a fossa comuna és a la banda sud-est del cementeri i se n'ignora la capacitat que, segons fonts orals, no pot passar dels vuit pams de profunditat. Al final de la dècada dels anys seixanta, damunt s'hi varen construir uns nínxols i tots els ossos foren duits a l'ossera situada a l'est del cementeri i darrere la capella.

Durant el segon semestre de l'any 1936, arribaren al cementeri de Bunyola una quinzena de cadàvers. Eren uns homes que havien estat assassinats per arma de foc i abandonats a la vorera de camins o carreteres, en la intersecció amb altres camins o torrents.

stats