QUÈ ES COU?
Societat 24/04/2020

Restaurants i coronavirus

Les mesures d’higiene i de sanitat que veurem al sector de la restauració seran enormes

Bep Al·lès
4 min
Restaurants i coronavirus

CiutadellaA poc a poc va arribant el bon temps i veurem carrers i places despullats de les terrasses dels nuclis antics, que sembla que han perdut part de la seva ànima i la seva màgia per culpa del covid-19. Causa tristesa, i més en aquests dies que vindran d’esplèndida primavera, que convidaran a passejar entre carrers i carrerons, per les artèries comercials, i seure en una cadira coca rossa per fer un vi o una canya, que és un dels encants de les nostres ciutats i de la seva filosofia de viure i entendre el turisme de manera mediterrània.

Açò no vol dir, però, que, amb l’excusa del coronavirus, quan es retorni a l’activitat, i esperem que sigui ben prest, hi hagi d’haver una permissivitat total, i que allò de ‘que campi qui pugui’ permeti terrasses més grans, horaris més llargs i cap control per garantir el descans dels veïns, que ha de ser tan important com l’activitat comercial.

Les mesures d’higiene i de sanitat que veurem al sector de la restauració seran enormes. Des de la reducció de taules de què vàrem parlar la setmana passada passarem també a veure com se separen aquestes mitjançant mampares de metacrilat o la creació de les denominades bombolles d’higiene on ens haurem de protegir amb un kit que ens donaran a l’entrada de l’establiment, on hi haurà mascaretes, gel desinfectant i guants. El mateix passarà als hotels, que apostaran per ser llocs més que segurs per passar-hi les vacances, on les habitacions es convertiran en petits búnquers.

Ens haurem d’acostumar als dispensadors, que trobarem gairebé pertot, també als comerços locals, o qualsevol lloc on entrem i hi hagi més gent.

Tornant als restaurants i les noves mesures. No bastarà passar, com fins ara, un pedaç per damunt les taules per fer-les netes. Veurem com s’hauran d’emprar màquines de neteja a pressió, i les mesures seran extraordinàries tant dins com fora, on desapareixeran les coes que es feien per esperar el torn fora dels restaurants, del port de Ciutadella, per posar un exemple, i serà totalment necessari reservar taula prèviament abans d’anar al restaurant.

Sagnia al sector

Les noves tecnologies hi seran també més presents que mai de manera robòtica, i evitarem obrir portes, tocar poms, etc. Les inversions poden ser tan elevades i no assumibles que causaran una vertadera sagnia al sector. De la mateixa manera, aquestes mesures provocaran també menys contractacions de personal, cosa que ens portarà a una major taxa d’atur, o bé que aquelles persones que venien a l’illa a fer feina de temporada ja no puguin venir.

Els empresaris de la restauració de les nostres illes hauran de seguir l’exemple dels integrants del col·legi culinari de França que s’han unit per elaborar una guia de bones pràctiques, on es comprometen a difondre i aplicar les seves mesures d’higiene i seguretat, entre les quals, per exemple, proposen que cada establiment faci una reunió, al matí, en la què el responsable analitzi amb el personal “l’experiència sanitària” de la jornada del dia anterior, per tal de corregir errors i millorar. Una altra idea és que, després de cada reserva, s’enviï al client un vídeo o un correu electrònic presentant les mesures d’higiene sanitària de l’establiment. Els empresaris de la restauració francesa volen aprofitar també aquest vademècum per comprometre el sector a emprar productes de qualitat, producte local i que pugui ser comprat a un preu just.

Per la nostra manera de ser no perdrem el costum de sortir a dinar i sopar fora de casa i aquest vincle creat entre la ciutadania i els restauradors continuarà ben ferm. Per tant, el Govern ha de ser també receptiu a les mesures que es proposin des de les patronals de la restauració, sempre que no vagin en detriment del descans de la ciutadania i, ocupacions exagerades d’espais públics, especialment als nuclis antics, a les zones on conviuen l’activitat de restauració i la de residència. El fet econòmic no ha de prevaler mai damunt el descans de les persones i la seva salut.

Estam davant una nova manera de viure la restauració, i, com dèiem la setmana passada, s’ha de fer una aposta pel producte de proximitat i oferir una bona relació qualitat-preu. Açò no vol dir que els restaurants, per subsistir, hagin de davallar de manera exagerada els preus. Caure en aquest pensament és erroni, perquè la qualitat té un preu, i la rendibilitat dels negocis passa per tenir aquests marges econòmics, que segur que es veuran minvats per les inversions a fer en matèria de seguretat sanitària.

Destinació sanitària segura

Les Balears, especialment Menorca, tenim, però, una eina més que segura per remuntar econòmicament. El fet de ser una destinació sanitària segura, amb poca incidència del covid-19, ha de ser un aval per sortir d’aquesta crisi, que, com la pandèmia, deixarà també pel camí bars, restaurants, petits productors i aquells que fan moure la roda de la nostra economia, que va caure en l’errada de ser un monocultiu turístic, que ara per ara estam pagant molt cara, perquè teníem una bona indústria de la sabata i la bijuteria que vam deixar perdre, bé perquè alguns empresaris van decidir invertir en hoteleria i deixar morir les fàbriques i altres per una manca de suport des de les administracions, especialment l’estatal, que mai va voler reconèixer el fet insular i els greuges que comportava per a les empreses de les Illes el fet d’haver de competir amb aquelles que no pagaven nòlits per importar la matèria primera i després per retornar als mercats el producte elaborat.

Els petits hotelers seran una peça clau en aquesta recuperació, que, al contrari de les grans cadenes hoteleres, veuran com a partir de juliol i agost tindrem un turisme que vindrà a cercar tranquil·litat, garanties sanitàries, i cercarà aquesta gastronomia local, a més del paisatge. Però cal donar-li informació actualitzada en tot moment, segura i contrastada del que trobaran a la nostra illa, no sols el juliol i l’agost, sinó també el setembre i l’octubre, que seran dos mesos ben bons per al turisme i la gastronomia. Potser, fins i tot, serà el moment de demanar que no es torni a l’horari d’hivern per gaudir de més hores de sol.

stats