Societat 28/04/2018

Els restauradors asseguren que perdran clientela

La majoria dels propietaris que tenen petites terrasses hauran de retirar les taules

Aina Riera Serra
4 min
El cartell que diu “Aquesta terrassa està en perill d’extinció” penja de la reixa del bar Zanzíbar, situat a la plaça de la Navegació, just davant el mercat de Santa Catalina.

Palma“Aquesta terrassa està en perill d’extinció”. Des de fa unes setmanes, uns cartells pengen dels vidres de molts dels bars i restaurants de Santa Catalina. Avisen d’uns canvis que semblen ja imminents. Els propietaris empunyen amb desgana la cinta mètrica per amidar la distància que queda lliure entre les taules i el carrer, sense oblidar el lloc que ocupen també fanals i jardineres.

Les petites terrasses

El problema el tenen sobretot els bars i restaurants dels carrers més estrets, que han aprofitat l’èxit fulgurant de la barriada per instal·lar taules i banquetes per als clients.

Alesio Iurlo és el propietari de Casa Mia, ubicat al carrer Sant Magí. Ell creu que si s’eliminen les terrasses, el barri perdrà molta vida. “Nosaltres haurem de retirar totes les taules que tenim a fora perquè les nostres voreres no són prou amples”, assegura. També diu que es veurà obligat a prescindir dels dos cambrers que fins ara s’encarregaven de les taules de fora i que a l’estiu perdran el gruix de la clientela.

A la pregunta de si creu que la nova ordenança beneficiarà els veïns de la barriada, respon amb ironia que “sí, tindran més lloc per aparcar damunt les voreres”.

Luca Dallatorre, el marit de la propietària de Casa Michaela, és del mateix parer. Les voreres de davant el seu restaurant fan 2,20 centímetres; per tant, hauran de llevar les quatre taules exteriors. Diu que la nova ordenança repercutirà “amb la pèrdua d’un lloc de feina i una vintena de clients cada dia”. “Beneficiats els veïns? Per quin motiu? L’únic que aconseguirà aquesta nova ordenança és buidar Santa Catalina”, assevera Luca.

“L’únic renou que tenim és del mercat”, diu Toni Jaume, un veí que s’acosta lentament amb el seu ca i que fa més de trenta anys que viu a la barriada. “Aquí, a Mallorca, necessitam turisme, i amb aquesta ordenança en tindrem menys”, continua. A més, adverteix que la normativa farà pagar justos per pecadors, perquè hi ha terrasses que molesten, com les de Sant Magí; en canvi, n’hi ha que no molesten tant.

La marxa dels dissabtes

En Toni i en Luca són amics. Coincideixen que el problema del barri, actualment, és el fenomen dels dissabtes, quan multitud de gent jove aprofita per sortir, beure i anar a les discoteques.

Segons ells, el problema que hi havia a la Llotja s’ha traslladat ara a Santa Catalina i la Policia Local no hi fa res. “Queden palplantats mirant el caos que aquí s’organitza i no hi fan res de res”, assegura Luca.

Plaça Navegació

La majoria dels bars i restaurants de la plaça de la Navegació i que circumden el mercat de Santa Catalina hauran d’eliminar les taules i cadires exteriors perquè les seves voreres són massa estretes.

Un d’aquests establiments és el bar Zanzíbar, dels més freqüentats de la zona.

Irene Méndez, l’encarregada, vesteix una camiseta reivindicativa. “Ja ens han pres dues taules i onze cadires i perdem molta gent”, afirma. Ens explica que fa tres dies varen anar-hi uns policies vestits de paisà i la varen obligar a retirar el mobiliari per deixar lliure els dos metres d’espai públic a què obliga l’ordenança actual. Quan s’aprovin els canvis de la nova, hauran de retirar la resta de les taules.

“La gent arriba a esperar mitja hora per poder seure a la terrassa. Si ens obliguen a eliminar-la, perdrem la majoria de clients”, hi insisteix Irene.

També creu que la nova ordenança respon a les queixes dels nous residents, “perquè aquestes terrasses hi han estat sempre i no havien suposat mai cap problema”.

Carrer Fàbrica

Manuel Caporale és un dels molts restauradors italians que han fet negoci al barri de Santa Catalina. Ell és el propietari de l’ Enoteca 1918, situada al carrer Fàbrica, número 3.

Com tots els restauradors d’aquest carrer, haurà d’ajustar-se a la nova ordenança i retallar vint centímetres de l’espai que separa les façanes i l’inici de les terrasses. També perdrà vint centímetres del vial d’enmig.

“La nova ordenança no ens afectarà positivament. Crec que ja hi ha espai suficient per passejar”, afirma Manuel. Diu que, tot i que ells no han de retirar les taules exteriors, n’hauran de llevar dues o tres, fet que també els perjudicarà. És a dir, que com a mínim perdran entre sis i set clients al dia.

Amortitzar les instal·lacions

Una altra de les mesures que estableix la nova norma és la prohibició dels tendals amb ancoratges o fixacions al paviment. Només es permetran elements mòbils i fàcilment desmuntables.

Malgrat tot, la nova ordenança concedeix un termini de devuit mesos perquè els propietaris puguin adaptar els seus negocis a la normativa. Segons la tinent de batle de Funció Pública, Aurora Jhardi, es pretén així que els restauradors amortitzin les inversions fetes fins ara en les instal·lacions exteriors.

L’associació de defensa del patrimoni ARCA no ha tardat a criticar la mesura. Considera que les diferències entre la normativa anterior i l’actual són mínimes, perquè es permetran para-sols adossats i mampares de fins a 1,70 metres d’alt, fet que aconsegueix el mateix efecte o pitjor que els tendals. Segons ARCA, “les places d’en Coll, de la Mercè, del Parlament i Weyler quedaran robades com fins ara”. Per aquest motiu, també hi presentaran al·legacions.

stats