Societat 09/11/2019

Les reserves hídriques de les Illes Balears, en prealerta de sequera

Durant el mes d'octubre han pujat dos punts i se situen en el 52%

Ara Balears
2 min
Entra en vigor el Pla de sequera de les Illes

PalmaL'estat de les reserves hídriques a les Illes Balears el mes d'octubre ha pujat dos punts respecte de setembre i s'ha situat en el 52% de mitjana, quatre punts menys que fa un any, a l'octubre de 2018 (56%), ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Aquest increment s'ha registrat a totes les Illes, amb l'excepció d'Eivissa, on ha passat del 50% al 48%. A Menorca, ha augmentat del 53% al 57%; a Mallorca, del 50% al 51%, i a Formentera, del 59% al 80%.

La situació de les unitats de demanda és idèntica a la del mes de setembre, la qual cosa significa que sis de les deu unitats de demanda encara es troben en prealerta de sequera: Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa. La resta (Menorca, Artà, Pla i Formentera) continuen en l'escenari de normalitat. Si es continuen mantenint per sobre de la situació de normalitat, les unitats de demanda de Migjorn i Tramuntana Nord podrien sortir de l'escenari de prealerta al novembre.

Les dades de precipitació de l'Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) indiquen que l'octubre ha estat humit a les Balears (115%), malgrat les variacions experimentades a cada illa. Així, a Eivissa (114%) i Mallorca (119%) ha estat humit, mentre que a Menorca (91%) ha estat normal. Cal tenir en compte que gran part de les precipitacions van ser entre el 20 i el 24 d'octubre, corresponents a la DANA o gota freda.

Quant als percentatges interanuals, a totes les Illes són deficitaris: Menorca (82%), les Pitiüses(91%) i Mallorca (72%). En el conjunt de les Illes, l'interanual és del 75%. Les pluges d'octubre i la disminució de les extraccions han permès una lleugera recuperació dels aqüífers, tot i que no ha estat suficient, ja que encara hi ha diverses unitats de demanda en situació de prealerta. Per això es manté l'escenari en sis de les deu unitats de demanda, mentre que les de Migjorn i Tramuntana Nord ja fa dos mesos que estan en situació de normalitat, per la qual cosa podran sortir de la prealerta el mes que ve.

La resta hauran d'estar tres mesos seguits en estat de normalitat, almenys fins a gener.

stats