Societat 15/09/2021

Les reserves hídriques de les Balears se situen en un 46%

Sis de les deu Unitats de Demanda es troben en escenari de prealerta

ARA Balears
2 min
Les reserves hídriques de les Illes es mantenen en el 62%.

PalmaLes reserves hídriques de les Illes Balears se situen en un 46% el mes d’agost, un percentatge tres punts inferior al del mes passat. Tot i que la situació varia de manera significativa respecte del mateix mes del 2020, quan les reserves es trobaven en un 62%, és similar a la de fa dos anys, quan es trobaven al 51%, segons han informat en un comunicat.

Per illes, l’única on s’incrementa el percentatge de les reserves és a Formentera, que passa d’un 49% a un 50%. A Mallorca, baixa del 49% del juny a un 46% el juliol i a Eivissa davalla dos punts, situant-se al 45%. Menorca no varia respecte del mes passat i queda en un 47%.

Actualització de les reserves hídriques.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), sis de les deu es troben en escenari de prealerta. Així, la UD Artà se suma a les cinc que ja es trobaven en el mateix escenari (Eivissa, Pla, Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera). Aquestes UD necessitaran tres mesos en situació de normalitat per sortir de l’escenari de prealerta.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que l’agost ha estat sec a l’arxipèlag, ja que de mitjana s’han acumulat 10,1 l/m2, un 49% menys del que és habitual segons la sèrie històrica. Per illes, el mes ha estat sec a Mallorca (12 l/m2 , un 42% menys que la mitjana); molt sec a Menorca (0,3 l/m2 , quan la mitjana se situa als 18 l/m2 ); sec a Eivissa (9,2 l/m2 , un 47% menys que la mitjana), i molt sec a Formentera (0 l/m2 quan la mitjana se situa als 12,6 l/m2 ).

Pel que fa a temperatures, ha estat molt càlid. La falta de pluges ha provocat que el dèficit interanual s’incrementàs: a les Illes Balears la precipitació interanual està al 84% de la mitjana; Mallorca està al 84%; Menorca, al 87%, i les Pitiüses, al 78% (és a dir, acumula un dèficit d'un 22%).

stats