Les reserves d'aigua de les Balears estan al 62% de la seva capacitat

Aquest percentatge es manté igual que el mes passat però millora respecte del 2019, quan era d'un 50%

Les reserves d'aigua de les Balears s'han situat en un 62% el mes de setembre, un percentatge que es manté igual que el mes passat però millora respecte del 2019, quan les reserves eren d'un 50%, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient. A totes les illes hi ha hagut un lleuger descens respecte de l'agost, i Formentera és l'illa on la variació ha estat major, del 55% al 51%. A Mallorca es passa del 65% l'agost al 64% el setembre; a Menorca, del 56% al 55%, i a Eivissa, del 44% al 43%.

Pel que fa a la situació de les unitats de demanda (UD), la d'Eivissa ha entrat en escenari de prealerta. Les UD Tramuntana Nord i Tramuntana Sud, en canvi, entren en situació de normalitat, i la de Menorca també continua en prealerta.

Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), indiquen que el setembre ha estat un mes lleugerament càlid i humit a les Balears, ja que s'han acumulat 70,5 l/m2, fet que suposa un 17% més de la mitjana. Per illes, a Mallorca el mes ha estat humit (122%), mentre que a Menorca (98%) i a les Pitiüses (92%) ha estat normal.

Medi Ambient ha assenyalat que el percentatge interanual de precipitació és excedentari a Mallorca (129%) i Menorca (117%), mentre que a les Pitiüses és deficitari (92%). Pel que fa al conjunt de l'Arxipèlag, l'interanual és d'un 117%. Gran part de les precipitacions del setembre es produïren per la Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA) de principi de mes, però només han quedat reflectides en aquelles UD on s'acumularen més litres, com les de Tramuntana, segons ha explicat la Conselleria.

El Govern ha exposat que tot i que els mesos d'agost i setembre, a causa del clima mediterrani, solen ser els mesos en què les reserves estan més baixes pels estius secs, la situació a les Balears és bona. Pel que fa a la UD de Menorca, podria entrar en prealerta el mes que ve, mentre que la d'Eivissa necessitarà estar un mínim de dos mesos en situació de normalitat per tornar a l'escenari de normalitat, ha apuntat Medi Ambient.

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF