Societat 18/09/2013

La Reserva Federal sorprèn i decideix mantenir els estímuls a l'economia dels EUA

La Fed continuarà comprant actius per valor de 85.000 milions de dòlars mensuals per garantir la recuperació

Efe
2 min
Ben Bernanke va anunciar que a finals d'any  es reduiran les compres de la Fed.

WashingtonLa Reserva Federal dels EUA ha anunciat aquest dimecres que mantindrà el seu programa d'estímuls sobre l'economia, fet que ha sorprès els inversors, que esperaven el final d'aquesta política.

La Fed continuarà comprant actius per valor de 85.000 milions de dòlars mensuals (63.106 milions d'euros) per tal de garantir el ritme de la recuperació econòmica.

L'anunci de la Reserva Federal ha disparat la borsa nord-americana, i el repunt pot traslladar-se a la resta de parquets europeus quan obrin sessions aquest dijous.

Wall Street, que estava en números vermells poc abans de l'anunci ha entrat en guanys amb una pujada del 0,82% i l'índex S&P 500 ha arribat a un màxim històric de 1.722,18 punts.

El missatge que llança la Fed és que els senyals de recuperació que arriben de l'economia nord-americana, tot i ser positius, no són encara prou forts com per afluixar en la política d'estímuls. El comunicat emès confiava a veure "més evidències" de recuperació.

El president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, havia anunciat mesos enrere que a finals d'any començaria a retirar aquests estímuls i avui no ha descartat que ho faci més endavant si milloren les perspectives econòmiques.

Serà, en tot cas, una decisió que encara no està presa i que dependrà molt de com evolucioni l'economia nord-americana, ha insistit.

Bernanke, que acaba el mandat al capdavant de la Fed al gener, ha tornat a advertir de les conseqüències negatives que tindria sobre l'economia dels EUA que demòcrates i republicans no siguin capaços d'arribar a un acord per elevar el sostre de deute del govern.

Ha destacat que els estímuls injectats sobre l'economia han estat positius (tot i ser difícil fer-ne una quantificació), però ha reconegut que tots sols no són suficients per aconseguir la recuperació.

stats