Societat 25/11/2019

L'actriu Clara Ingold representa al tren un text que alerta sobre les violències masclistes

La campanya del Consell de Mallorca pel 25-N vol contribuir a rompre el silenci en l'entorn de la víctima

Maria Fuster
2 min

PalmaL'actriu Clara Ingold és una de les actrius que interpreten un text al tren sobre dues amigues que es troben durant un trajecte. La conversa és interrompuda per una telefonada de l'al·lot del personatge que representa Ingold. La representació teatral que es pot veure en un vídeo en format de cutmetratge permet tractar situacions, actituds i reaccions que són indicadors de situacions de violències masclistes com el control, però també la importància dels vincles d'amistat i la responsabilitat col·lectiuva d'aturar aquestes agressions. Aquesta és l'acció principal de la campanya del Consell de Mallorca 'Davant les violències masclistes, reaccionem', amb motiu del 25-N.

L'acció artística es va dur a terme en vagons de tren i metro en diferents trajectes dilluns 18 de novenbre, dimarts 19 i divendres 22. La representació anava acompanyada de la presència d'informadors que al vagó repartiren xapes i fullets que explicaven com identificar els senyals d'advertiment, animar a denunciar les situacions i un llistat de quins són els principals recursos especialitzats.

Mitjançant un conveni de col·laboració amb el Consorci de Transports de Mallorca i Serveis Ferroviaris de Mallorca, es farà difusió del material de la campanya del Consell de Mallorca (fullets, cartells i un audiovisual) fins al 30 de novembre. Aquesta campanya també es difondrà mitjançant les xarxes socials del Consell de Mallorca i dels ajuntaments amb el 'hashtag' #Reaccionem.

La consellera de Presidència, Teresa Suárez, va recordar que "aquest és un problema estructural, i ho sabem. I això vol dir que les institucions, les entitats i, el que és més important, cadascú de nosaltres, hem d’estar atents al nostre redol a qualsevol indicador que ens pugui mostrar que pot haver-hi algú patint. La responsabilitat és nostra, no de les dones que pateixen la violència".

Per la seva banda, la directora insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, va destacar que "és una campanya dirigida a tota la ciutadania. Tenim la responsabilitat de reaccionar davant les violències masclistes i de ser, en certa manera, una societat protectora de les violències i denunciadora d’aquells que exerceixen la violència cap a les dones".

Des de la Direcció General de Mobilitat del Govern recorden que, a banda de col·laborar en la difusió de la campanya i cedir els seus espais, ofereixen mesures concretes a les dones víctimes de violències masclistes, com ara descomptes en els viatges del transport públic interurbà, com bus, tren i metro, i altres mesures per fomentar la igualtat.

A part d'aquestes accions, el Consell n'ha organitzades d'altres de manera coordinada amb els ajuntaments perquè tots els municipis que vulguin participin en la commemoració del 25-N i tinguin a la seva disposició el material de la campanya. Així, els consistoris podran penjar una banderola a la façana dels edificis del Consell de Mallorca i dels ajuntaments, oferir tallers i conferències a través de l’Escola Genèrica fins al mes de desembre als diversos municipis, i participar, amb la lectura i difusió, en un manifest del Consell de Mallorca i ajuntaments.

stats