Societat 09/07/2019

"La Renda Social garantida de Balears és mitjanament generosa"

Graciela Malgesini, representat europea de la Xarxa Contra la Pobresa, demana més ajuts per una vida digna a les Illes

Maria Fuster
2 min
"La Renda Social garantida de Balears és mitjanament generosa"

PalmaLa Comissió Europea qualifica les rendes socials que reben les persones en situació de pobresa que hi ha als diferents territoris de molt generoses, mitjanament generoses o poc generoses, segons explica Graciela Malgesini, representat europea de la Xarxa Contra la Pobresa (EAPN), qui ha qualificat la de les Illes en un terme mitjà. "La Renda Social garantida de les Balears és mitjanament generosa", ha assenyalat, i a continuació ha remarcat que l'objectiu és que sigui "molt generosa per poder tenir una vida digna".

"El problema aquí són els preus dels habitatges i el cost de la vida. De poc serveix tenir, per exemple, 300 euros si has de triar entre llogar una habitació o comprar el menjar i els llibres dels fills", assegura Malgesini. La representant europea ha fet aquestes declaracions durant el Seminari Europeu dels Drets Socials, en el qual han participat representats europeus, de l'estat espanyol i locals

Per la seva banda, Andreu Grimalt, director tècnic a les Balears d'EAPN, ha valorat positivament la iniciativa de la Renda Social Garantida posada en marxa la legislatura passada per la Conselleria de Serveis Socials, però diu que encara queda feina per fer. "És una passa important que inclou el Pilar Europeu de Drets Socials, però no n'hi ha prou. Falta que arribi a la gent, perquè encara hi ha qui no la coneix, i també manca més formació dels professionals dels ajuntaments per donar-la a conèixer".

Actualment, a les Balears, una de cada quatre persones està en risc de pobresa. Això són unes 275.000 persones, segons dades de l'INE del 2018. Andreu Grimalt destaca que mai ha baixat d'afectar el 20% de la població, tampoc en els millors temps de recuperació econòmica; a més, alerta de la proliferació del treballador pobre. "La feina ja no garanteix sortir de la situació de pobresa", diu.

Pilar Europeu de Drets Socials

La presentació del Pilar Europeu de Drets Socials que s'ha duit a terme aquest dimart a Palma forma part de l'estratègia de comunicació i difusió de les 20 directrius que fa any i mig varen acordar a Gotenborg els representants europeus, vinculades a l'ocupació i a la inclusió social. Cal recordar que la Unió Europea té 113 milions de persones en situació de pobresa i que l'estratègia 20/20 ha fracassat en l'intent de reduir en 20 milions de persones aquestes xifres per a l'any 2020. "No només no s'ha produït aquesta reducció, sinó que ha augmentat amb dos milions de persones. I Espanya ha estat un dels països que ha col·laborat a empitjorar la situació", ha assegurat Carles Susías, president d'EAPN-ES i EAPN Europa.

Seminari: El Pilar Europeu de Drets Socials

Des del Ministeri de Benestar Social, Àngel Parreño, el director General de Serveis per les Famílies i la Infància, afirma que en els pròxims quatre anys es desenvoluparà el Sistema de l'Ingrés Mínim per resoldre les situacions d'exclusió. I és que a Espanya un 23,4% de la població està en risc de pobresa; entre els menors de 16 anys, aquest percentatge puja fins a un 39%. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, que també ha assistit a la presentació del Pilar Social Europeu, l'ha valorat molt positivament i ha aprofitat la presència del representant del govern estatal per demanar més finançament, ja que és, diu, un dels factors clau per tenir uns serveis socials, educació i sanitat dignes.

stats