Societat 14/04/2021

El rellotge de Cort estarà aturat fins a final d'abril per tasques de manteniment

Se substituiran les peces desgastades pel temps per evitar possibles avaries

ARA Balears
1 min
Antoni i Biel Julià, els dos rellotgers que treballen per posar a punt en Figuera.

El rellotge de Cort, popularment conegut com en Figuera, roman aturat des de dilluns i fins a final d'abril per posar a punt la seva maquinària. Els nous rellotgers que s'encarreguen del manteniment, Biel Julià i el seu pare Antoni, han de substituir les peces desgastades pel temps per evitar possibles avaries que podrien provocar una reparació molt més complexa.

La intervenció compta amb un pressupost de 7.500 euros, segons l'Ajuntament de Palma. La maquinària es desmuntarà al mateix edifici i s'encomanarà a un torner que fabriqui les peces que estiguin més desgastades per substituir-les. A més d'en Figuera, Biel Julià s'encarregarà del manteniment de la resta de rellotges de corda que són de propietat municipal.

La història del rellotge de Cort es remunta al 1386, quan el Gran i General Consell comprà als dominics una torre al carrer de la Victòria, on instal·laren un rellotge amb campana de 1.880 quilos fet per l'argenter Pere Joan Figuera. La torre era coneguda com la torre de les Hores o d'en Figuera i va tenir un dels primers rellotges de l'Estat, segons Cort. L'any 1660 la campana es va crivellar i es va refondre per crear la campana actual, que pesa 1.843 quilos. A més, la torre fou malmesa per un cap de fibló i va ser enderrocada. El rellotge i la campana foren traslladats el 1848 a l'edifici de Cort.

L'any 1863 es va substituir el rellotge per un de nou de la casa Collin la instal·lació fou dirigida pel rellotger Juan Vicat. El 1964 fou restaurat i posteriorment electrificat pe rellotger municipal Fernando Fernández.

stats