Societat 13/02/2022

Felip VI s'apuja el sou fins als 259.000 euros anuals

És un 2% més que l'any passat, tot i que el pressupost de la Casa del Rei es manté en els 8,4 milions d'euros

ARA
2 min
El missatge del rei Felip VI

BarcelonaEl sou anual de Felip VI aquest 2022 serà de 259.000 euros i el de la reina Letícia de 142.000, un cop el monarca ha decidit aplicar-se la pujada del 2% que el govern espanyol ha previst aquest any per als funcionaris i alts càrrecs. La decisió és la contrària de la de l'any passat, quan va renunciar a incrementar-se el salari el 0,9% que havien establert els pressupostos generals de l'Estat. El pressupost global de la Casa del Rei espanyola es manté en els 8,4 milions d'euros que es van fixar ja per al 2021, després d'un increment de gairebé el 7% en els comptes del 2020. Per la seva banda, la reina emèrita, Sofia, percebrà 116.000 euros pel seu càrrec institucional. Joan Carles I va ser exclòs pel seu fill de la retribució pública l'any 2020 a conseqüència dels múltiples escàndols per corrupció que l'afecten.

La Casa del Rei va fer públic dissabte la distribució del seu pressupost, en què destaca un increment del 20% de la partida destinada al Pla de Transformació Digital, precisament a la que Felip VI va decidir traspassar el sou del seu pare. Tot i que el pressupost global de la monarquia el decideix el Congrés de Diputats, és el rei qui té la potestat per distribuir-lo entre les seves necessitats.

Segons informa l'agència Efe, els sous dels alts càrrecs també s'incrementen un 2%, fins als 4 milions d'euros, més del 50% del pressupost total. La despesa més destacada és la de "complement redistributiu", que fa referència als complements del personal "amb la finalitat de retribuir el rendiment, la dedicació o la iniciativa amb què desenvolupen les seves funcions" i que suma 2,6 milions d'euros en total. Pel que fa a les despeses corrents en béns i serveis, es redueixen en un 6,7%, fins als 2,7 milions d'euros, justificat en l'estalvi en material d'oficina i subministraments en general.

Un pressupost que no recull la despesa total

Els 8,4 milions d'euros representen l'assignació directa que els pressupostos generals de l'Estat fan a la Casa del Rei, però no computen moltes altres despeses vinculades al manteniment de la monarquia, que s'inclouen en els pressupostos de diferents ministeris, com ara Presidència, Hisenda, Defensa i Interior, o altres administracions –com el Govern Balear, que paga el manteniment del Palau de Marivent–. A través de l'àrea de Patrimoni Nacional, adscrita al ministeri de Presidència, fins i tot s'han sufragat despeses vinculades al personal que assisteix Joan Carles I als Emirats Àrabs Units, tal com va destapar Eldiario.es. El mateix diari va explicar que 146 dels treballadors de la Casa del Rei són remunerats a través de Presidència. El cost total de la monarquia espanyola continua sent una incògnita.

stats