L'Ajuntament de Palma troba la via per posar fi al negoci de les galeres

L'àrea de Mobilitat vol anul·lar l'actual normativa, que permet transmetre'n les llicències per jubilació o per herència 

Posar fi a la transmissió de llicències de les galeres en vida o per herència. Aquest és l'objectiu de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, que ha trobat, així, la manera de poder aturar el negoci de les galeres. En concret, es volen revisar els articles 10 i 11 del reglament municipal que regula el servei d'aquests vehicles de tracció animal amb conductor i que data del 1955.

El regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, ha assegurat que no es pot mantenir un reglament que és ja obsolet i que cal fer-ne una revisió urgent. Ferrer ha explicat que, d'acord amb el procés de revisió de l'ordenança de galeres, s'ha vist que aquest reglament permet la transmissió de les llicències de galeres a través de dues vies: intervius, és a dir, la transmissió en vida de la llicència, o 'mortis causa', és a dir, per mort del titular de les galeres, que permet que la llicència passi als seus successors.

Mobilitat demana la revisió dels articles 10 i 11, ja que considera que podrien incomplir el reglament de serveis de les corporacions locals. És per això que els serveis jurídics han fet un informe en què s'explica que, a diferència del taxi, les transmissions de galeres no poden continuar fent-se així, sinó que han de ser propietat de l'Ajuntament perquè les pugui gestionar.

Els membres de l'oposició s'han mostrat contraris a aquesta revisió. El regidor del grup municipal Ciutadans, Tomeu Cañellas, ha dit que no és més que una "mesura electoralista per captar els vots de les associacions animalistes" i que Joan Ferrer "s'ha tret de la màniga la modificació del reglament" sis mesos abans de les eleccions municipals. Cañellas ha assegurat que el que vol fer l'Ajuntament de Palma és posar fi al negoci de les galeres però "sense dir-ho directament".

No obstant això, Joan Ferrer no ha ocultat les seves intencions i ha explicat que si finalment s'anul·làs el sistema de transmissió de llicències l'equip de govern actual no les tornaria a posar a disposició pública perquè la voluntat de l'actual equip de govern és erradicar el negoci de les galeres a Palma.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF