"Som aquí per dir que no som perjudicials per a la vostra societat"

El documental 'From Inside' recull testimonis dels refugiats que han fet fotos clandestines amb càmeres mallorquines

El documental 'From Inside' de Diego Menjíbar és un projecte de fotografia participativa amb joves que viuen als camps de refugiats de Sèrbia i Grècia que s'ha presentat aquest dimarts a Palma. L'audiovisual recull testimonis dels participants d'aquesta iniciativa que s'ha duit a terme amb càmeres digitals i analògiques mallorquines. Els protagonistes volen en tot moment traslladar al món la seva experiència i  també aconseguir que no es tingui la imatge negativa d'ells: "Som aquí per dir que no som perjudicials per a la vostra societat", afirma un dels refugiats que participa en el projecte.

A més del documental, a l'espai artístic La Rumba també es pot veure l'exposició de les fotos clandestines. "Són imatges que ni les agències les tenen. No hi ha arxiu", explica Diego Mejibar, qui ara vol mostrar el resultat del seu treball a la societat mallorquina.

"Gràcies a les càmeres mallorquines han pogut explicar el seu dia a dia", diu. Ara toca conscienciar aquí del que està passant allà, afirma. Són ciutadans de Síria, l’Afganistan i l’Iran que amb la fugida han caigut als camps de refugiats de Moria i Nea Kavala, a Grècia, i de Krnaja, a Sèrbia. Han fet servir aquestes càmeres mallorquines per retratar racons, espais i moments de la seva quotidianitat d’amagat de la vigilància militar i policial. Han immortalitzat una vida als camps que tenen prohibit fotografiar.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF