Publicitat
Publicitat

AVENÇOS MÈDICS

Un nou fàrmac redueix la progressió de l’esclerosi múltiple primària

Esperança per als malalts d’esclerosi múltiple primària, un tipus d’esclerosi que afecta el 15% dels pacients amb aquesta malaltia. L’Hospital de la Vall d’Hebron ha provat amb bons resultats un nou fàrmac que redueix la progressió en la fase inicial d’aquest tipus d’esclerosi per al qual no hi havia, fins ara, tractament. El fàrmac, desenvolupat per Roche, s’ha provat en 732 pacients i l’ha liderat el cap del servei de neuroimmunologia clínica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Xavier Montalban. L’anticòs utilitzat és l’ocrelizumab, que té un paper clau en el deteriorament de la mielina i els nervis, una característica comuna en els pacients amb esclerosi múltiple. Segons Montalban, el fàrmac suposa “un gran avenç”, ja que obre la porta al primer tractament per a aquests pacients, encara que fins al 2016 no es presentaran els resultats a les autoritats reguladores perquè tramitin l’aprovació del nou fàrmac.

Entre els 20 i els 40 anys

L’esclerosi múltiple primària és una malaltia crònica que afecta 2,3 milions de persones al món i actualment no té cura. Es produeix quan el sistema immune ataca anormalment l’aïllament del nervi, la mielina, del sistema nerviós central i afecta el nervi òptic causant una inflamació que es manifesta de manera constant amb diversos símptomes, com debilitat, fatiga i dificultat per veure-hi, que amb el temps poden derivar en una discapacitat important. En la majoria de casos, la malaltia es manifesta en forma de brots, però en l’esclerosi múltiple primària la discapacitat s’agreuja de manera continuada al llarg dels anys.

La majoria dels pacients experimenten els primers símptomes entre els 20 i els 40 anys, i la malaltia es converteix en la primera causa de discapacitat no traumàtica en els adults joves.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF