Societat 13/03/2018

Salom justifica el recurs contra el cobrament del complement de carrera professional perquè “incompleix la llei”

La delegada del govern assegura que els sous dels funcionaris pujaran, però reitera que les coses s'han de fer segons la normativa

Aina Solano
3 min
Imatge de la manifestació d'aquest dimarts

PalmaLa delegada del govern central, Maria Salom, ha justificat la suspensió cautelar del Tribunal Superior de Justícia del cobrament del complement de carrera professional per als funcionaris de les administracions locals assegurant que “incompleix la normativa vigent”.

Salom ha subratllat que “les coses s'han de fer segons la normativa”, i ha afegit que “el problema és que la carrera professional, així com han fet els increments salarials, incompleix la norma. Si ho haguessin fet complint la normativa vigent, jo aplaudiria que s'hagués pogut incrementar el sou", ha afirmat.

En aquest context, la delegada del govern ha destacat que aquesta setmana hi ha hagut un acord a escala estatal entre el govern d'Espanya i els sindicats “per incrementar en els pròxims anys un 8,7% el salari dels funcionaris”. “És el moment de posar en marxa noves mesures per intentar incrementar els sous i també fer-ho a les Balears”, ha assegurat, i ha afegit que “en els propers 3 anys els sous dels funcionaris aniran pujant progressivament”.

Ha insistit, Salom, que els funcionaris públics “incrementaran els seus sous durant els pròxims anys, però no és possible que cerquin una drecera com la que han utilitzat per incrementar els seus salaris. Això no és possible. Tenc l'obligació, com a delegada del govern, de fer complir la llei, i si els tècnics juridics de la Delegació del govern ens diuen que hem d'impugnar un acord perquè s'han botat la normativa vigent, no em queda més remei que impugnar-ho. Ara bé, això sí, hem de fer feina perquè a escala estatal puguem aprovar els pressuposts de l'any que ve i pugui haver-hi els increments salarials corresponents i pactats amb els sindicats”.

Més de 500 funcionaris s'han manifestat aquest dimarts al centre de Palma per demanar a Maria Salom que es retiràs el recurs contra el cobrament del complement de la carrera professional. El recurs afecta 2.400 funcionaris, la majoria dels quals de l'Ajuntament de Palma, tot i que també els de Santa Eugènia, Campos i també treballadors de Menorca.

Els manifestants han demanat aquest dimarts la dimissió de Maria Salom davant les portes de la Delegació del govern i han amenaçat assegurant que no aturaran fins que s'assoleixi una solució.

Des del sindicat UGT, el secretari d'Acció Sindical, Miguel Ángel Romero, ha explicat que la mesura del complement per la carrera professional “es va adoptar fa sis anys coincindint amb la crisi, i el govern ens diu que s'ha superat aquesta crisi, per la qual cosa demanam que la millora arribi als treballadors”.

De la seva banda, el responsable de la Secció Sindical de CCOO a l'Ajuntament de Palma, Pedro Castro, ha criticat la bel·ligerància politica de Salom a través de la Delegació del govern, que planteja una solució en què el personal, per exemple, de l'Ajuntament de Palma, es veu envoltat en un nus jurídic del qual no sabem quan sortirà, perquè si la sentència del Jutjat número 1 és favorable per als funcionaris, ella, seguint el camí que ha seguit, la impugnaria; i si és el contrari, ho impugnarem nosaltres.

Ha lamentat Castro que “mai sabrem quan estarà resolt aquest assumpte i que no ho volen tolerar”. "Esperam que ritiri els seu recurs, perquè l'Ajuntament de Palma és una entitat local, amb superàvit continuat des de fa molts d'anys, que compleix la normativa de despesa, amb les finances sanejades i amb romanents positius, però la intervenció de l'Estat a través de la Delegació del govern no ens permet gestionar tots aquests recursos com a autonomia ni tampoc la negociació col·lectiva”.

El representant sindical ha afegit que "no té sentit que en administracions com l'Ajuntament de Palma i la resta d'administracions locals amb superàvit no puguem exercir el principi d'autonomia local i dur a terme la negociació col·lectiva amb l'autonomia que sempre hem tingut". Així mateix, ha criticat que “estam intervinguts en el camp de l"autonomia local i en la negociació col·lectiva, i volem que això s'acabi”.

stats