El rector proposa construir dues noves residències d'estudiants a la UIB

Les instal·lacions actuals del campus tenen una llista d'espera de 140 persones

El rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, ha proposat aquest dimarts construir dues residències d'estudiants amb un total de 200 places per satisfer la "gran demanda" que hi ha i eliminar la llista d'espera actual de 140 persones, informa Efe.

Després de reunir-se amb la presidenta del  Govern , Francina Armengol, Huguet ha detallat als periodistes que en principi s'ha parlat de construir-ne una, però que preferiria que en fossin dues, una a Palma i una altra al campus universitari.

La de Palma es construiria de manera conjunta amb l'Ajuntament, ja que el batle "va ser el primer que va agafar aquesta bandera de necessitar una residència", ha destacat Huguet, qui ha afegit que ja té concertada una trobada amb ell al setembre.  La del campus, que se situaria a prop del camp esportiu, hauria de fer-se per part d'un inversor privat, "perquè no es pot computar deute com a comunitat autònoma". 

"Estam en vies de poder tenir una solució que seria bona per a la Universitat, amb un inversor que en 35 anys podria recuperar la inversió i nosaltres, fer l'explotació", ha explicat.

Una altra possibilitat seria construir-ne una a la Real, en el segon pis d'un edifici que fa anys s'usava per acollir persones immigrants, segons ha detallat.  Aquesta opció serviria per donar servei a les necessitats d'estudiants i investigadors vinculats a la Facultat de Medicina i tindria 50 places.

No obstant això, Huguet ha remarcat que encara que hi ha empreses que construeixen residències i les exploten, s'estima més que sigui la mateixa universitat la que gestioni les residències per poder oferir uns preus assequibles.

En aquesta línia, el rector ha concretat que la residència actual disposa de 97 places i que fa quatre anys l'ocupació era tan sols d'un 70%, mentre que actualment la demanda és de gairebé un 200%.  "Enguany gairebé el 90% de les persones ha mantingut la plaça, la  gentrificació  afecta el tema de trobar pisos per a estudiants", ha indicat, i ha afegit que la UIB prefereix que es construeixin dues residències més amb un total de 100-120 places cadascuna.

Huguet ha indicat que al centre educatiu li agradaria poder disposar d'una quinzena d'habitacions per a persones que viatgen a les Balears per realitzar la seva tesi i per a investigadors i gent d'Erasmus. "Unes habitacions que estiguin bé sense arribar a ser com les dels hotels", ha subratllat.

Un altre tema que ha tractat amb la presidenta ha estat el de convertir la UIB en un "centre d'intel·ligència artificial que proveeixi tots els camps d'explotació econòmica a escala empresarial".  El rector ha destacat que seria "interessant" que la presidenta encapçalàs aquest projecte d'intel·ligència artificial i "que fos un element clau per a aquests quatre anys de la seva legislatura".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF