Societat 02/01/2020

El 2019 bat el rècord en arribades de pasteres a les Illes

Segons la Delegació del govern, han arribat 41 embarcacions i 507 migrants

J. Genovard
3 min
Migrants en una petita pastera a la Mediterrània central esperen ser rescatats.

PalmaAmb 41 embarcacions i 507 migrants, el 2019 s'ha convertit en l'any en què més pasteres i migrants han arribat a les Illes Balears des que la Delegació del govern en té constància. La xifra de persones que han vingut il·legalment per via marítima a les Illes Balears ha augmentat un 154% en comparació amb el 2018, quan varen ser 199 migrants i 17 pasteres.

L'illa on varen arribar més pasteres va ser Mallorca, amb 14 embarcacions i 162 persones; seguida de Formentera, amb 13 barques però més ocupants, fins a 175. A Eivissa, en canvi, varen arribar-hi 11 embarcacions, amb 145 persones a bord, mentre que a Menorca varen ser 3, amb 25 persones.

La Delegació del govern ha explicat a l'ARA Balears que, tot i l'increment viscut durant el darrer any, "les Illes Balears no són una destinació cercada pels migrants". "Els corrents marins o el cansament dels tripulants els obliguen a desembarcar a les Illes, però el seu objectiu real és arribar a França o Bèlgica" han explicat fonts de Delegació del govern.

Una altra xifra destacable pel que fa a la immigració a les Illes durant el 2019 és que dels 507 migrants que han arribat a l'Arxipèlag, només dos arribaren durant els vuit primers mesos de l'any. La Delegació del govern ha assegurat que "és una situació habitual, perquè els migrants cerquen les condicions meteorològiques i marines adients i la temperatura de l'hivern és massa dura".

El 2019 ha estat també el primer any que han arribat dones a les pasteres. Encara que només s'han localitzat dues dones entre les 507 persones detingudes durant l'any passat, "és un fet novedós, ja que és la primera vegada que arriben dones a les costes de les Illes". També s'ha incrementat significativament l'arribada de menors en les pasteres a les costes de les Illes Balears (42).

Durant la jornada d'aquest dijous, 2 de gener, han arribat les dues primeres pasteres del 2020 a les Illes Balears (una a Eivissa i una a Mallorca) i la Guàrdia Civil ha detingut un total de 25 persones. Aquest divendres sis dels detinguts han estat traslladats a centres de la península.

El govern espanyol no té previst obrir més CIE a les Illes

Tot i l'augment del 154% de migrants que han arribat a les Illes Balears durant el 2019, el Ministeri de l'Interior no té previst obrir nous Centres d'Internament d'Estrangers a l'Arxipèlag. Malgrat la massificació dels CIE existents que durant el mes d'octubre passat obligaren a deixar en llibertat 21 migrants arribats a Eivissa i 17 d'arribats a Mallorca i Menorca per la manca de places disponibles, segons ha informat la Delegació del govern, "el Ministeri de l'Interior no obrirà més centres, tot i que no es descarta l'ampliació d'alguns dels ja existents per evitar la saturació".

stats