Troben a Cala Morlanda objectes personals del nin desaparegut i la recerca se centrarà a la mar

La consellera Cladera ha anunciat que demà s'incorporaran mitjans específics per cercar fins a una distància de 14 quilòmetres de la costa

La recerca del nin de 7 anys desaparegut durant les inundacions del Llevant ha permès aquest dissabte trobar més objectes personals d' Artur  dins la mar, a la zona de Cala  Morlanda , per la qual cosa aquest diumenge la recerca se  centrarà en la hipòtesi que el cos estigui en aquesta àrea. Els equips específics que s'incorporaran a les tasques de recuperació del darrer desaparegut d'aquestes riuades permetrà fer-ne la recerca fins a 14 quilòmetres de la costa, ha explicat la consellera.

Cladera, en una roda de premsa feta a Sant Llorenç, ha indicat que durant la jornada de dissabte s'ha avançat molt en la neteja dels torrents i s'han retirat la majoria de vehicles arrossegats. Aquest fet ha permès descartar completament la possibilitat que el nin pugui ser a Son Carrió i, tot i que no s'abandonarà la feina als torrents de Sant Llorenç, els indicis  apunten al fet que  el cos és a la mar.

La cerca del nin arrossegat dimarts per la riuada a Sant Llorenç des Cardassar s'havia ampliat aquest dissabte a la mar, a la zona de la desembocadura del torrent de l es  Planes, a més de fer-ho a diferents punts en uns dotze quilòmetres del llit, ja que fins ara els resultats d'aquestes tasques no havien obtingut resultats.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina  Cladera , ha detallat que embarcacions de la Unitat Militar d'Emergències (UME), la Guàrdia Civil i Salvament Marítim ha restrejat l'àrea marina enfront de s' Illot  fins a set milles mar endins. La UME ja ha fet un replegament d'efectius, ja que les tasques de neteja han avançat molt i s'han presentat nombrosos voluntaris per continuar cooperant. Aquest dissabte prop de 400 persones han arribat al poble per ajudar.

D'altra banda, fonts de la Direcció General d'Emergències del Govern balear han informat que la motxilla del nin ha estat trobada a la part final del llit, encara que han destacat que aquest fet no és rellevant a causa del temps transcorregut des del succés.

Fonts de la Guàrdia Civil han explicat a Efe com es va desenvolupar el succés en el qual va perdre la vida la mare del nin desaparegut, nascut el 2012.

La dona circulava sota la tempesta des de Manacor cap a Capdepera i es va desviar per entrar a Sant Llorenç davant la intensitat de les pluges. En entrar al poble la va sorprendre una gran avinguda d'aigua procedent de la part alta del nucli.

Segons els investigadors, l'aigua va començar a inundar i va arrossegar el cotxe, i la dona, juntament amb la seva filla de 8 anys i el nin de 6, va baixar del vehicle. La força del cabal els va arrossegar els tres.

La nina va ser rescatada amb vida de l'aigua diversos centenars de metres més endavant per un alemany que circulava amb bicicleta. El cadàver de la dona va ser trobat entorn d'un quilòmetre més endavant l'endemà, i el nin continua desaparegut i centra ara tota el dispositiu de cerca.

En aquesta operació, com també en les que es continuen desenvolupant en terra, participen aquest dissabte uns 200 efectius de diferents organismes, un terç dels 600 que aquest dissabte continuen desplegats a la comarca del Llevant de Mallorca.

Cladera , que ha destacat el "gran avanç en la neteja" de Sant Llorenç aconseguit ahir gràcies al treball de més d'un miler de voluntaris, ha indicat que ha començat "la fase de reconstrucció", amb la intervenció de lampistes, electricistes, fusters, etcètera.

En aquest sentit, ha fet una crida a la solidaritat de professionals de la construcció que puguin contribuir a realitzar reparacions a les cases que han sofert danys majors.

Així mateix, ha recordat que l'Ajuntament de Sant Llorenç ha obert dos comptes corrents per recollir aportacions econòmiques en les quals s'han recaptat fins avui 175.000 euros.

Així, ha explicat la consellera, 400 voluntaris continuen ajudant en els treballs de neteja tant a Sant Llorenç com a altres nuclis afectats, com s' Illot , Son Carrió i  Canyamel , mentre que 13 treballadors socials prossegueixen la visita als habitatges afectats per iniciar el procés d'avaluació de danys i atendre necessitats urgents.

L'Institut Balear de la Naturalesa ( Ibanat)  té 63 agents fent tasques de neteja a la zona de  Canyamel , una de les que més tard van començar a rehabilitar-se.

El centre de salut de Sant Llorenç estarà obert tot el cap de setmana atès per dos metges i dos infermers, i tots els col·legis de la comarca tornaran a obrir dilluns que ve, reforçats amb assistència psicològica per ajudar nins que poguessin tenir seqüeles per la catàstrofe.

Comptes bancaris per a donacions:

L'Ajuntament de Sant Llorenç ha obert dos comptes bancaris perquè les persones que ho desitgin puguin fer les seves donacions. Bankia ha aportat 100.000 euros i CaixaBank 18.000 euros.

Bankia: ES41 2038 6579 8360 0067 5091

La Caixa: ES86 2100 0161 8802 0018 8265.

(Assumpte: Ajudes per al poble de Sant Llorenç des Cardassar)

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF