Societat 06/11/2020

Es llança un concurs de receptes per recuperar el patrimoni gastronòmic de la serra de Tramuntana

L'associació Tramuntana XXI vol fomentar el producte local i de temporada

Ara Balears
2 min
Els fideus amb gató , un plat tradicional. / B. A.

PalmaL'associació Tramuntana XXI ha creat un concurs de receptes tradicionals per recuperar el patrimoni gastronòmic de la serra de Tramuntana. L'entitat, que vol fomentar el producte local i de temporada, convida els veïns dels 19 municipis de la Serra a participar-hi.

El concurs, que té el nom de 'La cuina de la Serra: Compartim el patrimoni gastronòmic familiar', té el suport del Consell de Mallorca i es fa en el marc de la Setmana gastronòmica de la serra de Tramuntana: del patrimoni culinari al paisatge cultural', que tindrà lloc del 23 al 29 de novembre.

Per participar en el concurs, es demana que els ingredients de tots els plats siguin 100% de producte balear. L'entitat ha recalcat que és imprescindible incloure-hi la història de la recepta: si se sap qui la va inventar o a través de qui va entrar la recepta a la família, la data aproximada, influències, etc. També s'especifica que la recepta estigui acompanyada d'un suport fotogràfic, ja sigui del plat cuinat, del cuiner o la cuinera elaborant el plat o d'una trobada social o familiar amb gent menjant el plat de la recepta.

Es valorarà que els productes hagin estat produïts a la serra de Tramuntana; que la recepta tingui relació d'alguna manera amb el poble d'origen; que els productes que s'inclouen en la recepta estiguin en procés de desaparició o en retrocés dins la gastronomia mallorquina; i si es tracta d'una recepta antiga, que s'adjunti escanejada l'original escrita a mà o a màquina; i si aquesta està inclosa en un llibre de receptes familiar, incloure també una fotografia de la portada del llibre.

Entre les millors receptes, s'atorgaran tres premis segons les diferents característiques. Primer premi a la recepta més arrelada a la Serra i als seus productes, que rebrà un lot de productes per un valor de 300 euros; segon premi a la recepta amb la millor història familiar, que rebrà un lot de productes de la serra de Tramuntana per un valor de 150 euros, i tercer premi a la recepta que recuperi productes en procés de desaparició en la cuina mallorquina, que rebrà un lot de productes de la Serra per un valor de 50 euros.

La recepta s'ha de presentar escrita i acompanyada d'una o dues fotografies a l'adreça participa@tramuntanaxxi.com abans del 19 de novembre a les 12 h.

stats