Violència masclista
Societat 09/04/2021

Rebaixen a la meitat la condemna a un violador perquè la víctima s'hi va resistir

El Suprem descarta l'agreujament de vulnerabilitat de la víctima perquè, precisament, va ser capaç de defensar-se

Ara
2 min
Imatge de la façana del Tribunal Suprem.

BarcelonaEs va resistir a ser violada i, per tant, no és una víctima prou vulnerable. Amb aquest argument el Tribunal Suprem ha rebaixat de dotze a sis anys de presó la pena imposada a un home condemnat per violar una dona entenent que es va poder defensar i es va oposar a l'agressió, que va tenir lloc en un solar pròxim a l'aparcament d'una discoteca d'una pedania de la ciutat de València.

El cas es remunta a l'octubre del 2016 quan la noia, que llavors tenia 18 anys, estava de festa i "no era conscient de la realitat" perquè les seves facultats estaven "pertorbades" fins al punt de "no ser capaç de determinar la seva conducta sexual amb llibertat i coneixement de la significació dels actes", segons el Tribunal. No obstant això, els magistrats recorden que d'acord amb la doctrina de l'alt tribunal, l'agreujant d'especial vulnerabilitat "no està en la falta o limitació del consentiment de la persona ofesa, sinó en la reducció o eliminació del seu mecanisme d'autodefensa enfront de l'atac sexual". I la jove, malgrat tot, s'hi va resistir.

Segons el relat de la sala, la víctima es va negar "des d'un primer moment" a les pretensions de l'acusat de grapejar-la tant de forma oral, dient "Prou, ja n'hi ha prou"', com amb gestos de defensa física en què va tractar de "resistir-se, mossegant-lo, esgarrapant i amb cops de puny a la boca". En aquest context, el tribunal admet que l'home es va "aprofitar" que la noia tenia la seva capacitat reduïda pel consum d'alcohol i drogues però que aquest fet no li va restar la "possibilitat d'autodefensa enfront de l'atac sexual", així que es descarta aplicar l'agreujant d'especial vulnerabilitat.

En una primera sentència, l'Audiència Provincial de València va condemnar l'home a sis anys de presó per agressió sexual i posteriorment el Tribunal Superior de Justícia va elevar-li la pena a dotze anys, en reconeixement de l'agreujant de situació d'especial vulnerabilitat que recull el Codi Penal, però a la tercera ocasió el Suprem l'ha revocat, informa Efe.

stats