QUÈ ES COU?
Societat 04/10/2019

El ‘real food’

Un viatge als aliments de tota la vida, en el seu estat més natural

Bep Al·lès
3 min
El ‘real food’

CiutadellaVivim en una societat en què estam envoltats d’aliments precuinats que ens diuen que ens ajuden a fer la nostra vida més fàcil, però abusar-ne pot tenir efectes molt perjudicials per a la nostra salut: sobrepès, obesitat, malalties cardiovasculars, diabetis... Cada vegada hi ha més estudis que ens alerten d’aquesta plaga alimentària i ens recomanen tornar al menjar real, a la dieta de les nostres àvies, i canviar també els nostre hàbits, tant a la cuina com a l’hora de comprar els aliments.

Es tracta d’un viatge de retorn als aliments de tota la vida, en el seu estat més natural, o el que es pot traduir també en una aposta ferma pel producte local, que ha de ser el protagonista del 75% de la nostra cistella de la compra. És per açò que apostarem pels aliments de temporada, el retorn als mercats o als establiments que apostin pel producte fresc i no manipulat, encara que hem de reconèixer que hi ha uns aliments processats que són bons, com els congelats, els plats cuinats per empreses locals que tenen la seva data d’elaboració i consum a la vista, les llaunes de peixos com la sardina o la tonyina, mol·luscos com musclos i escopinyes de gallet, l’oli d’oliva...

Canviar els hàbits del que menjam i el que compram és necessari, primer per optar per aliments frescos, i, en segon lloc, per evitar aquells que venen en safates o bosses de plàstic, per tal d’evitar el sucre ocult dels aliments processats i ultraprocessats, que trobarem en forma de sucre morè, panela, dextrosa, fructosa, maltodextrina, sacarosa, maltosa...

‘Real food’ a la menorquina

Podem apostar també pel nostre receptari local, per la cuina de les mares i les àvies, i tornar a la cuina de quan érem petits els que avui passam els 50 anys. En comptes de berenar de cereals processats, musli, granola, granola amb sucre i greixos afegits, fer un bon berenar de pa de blat de xeixa o pa de forn, no industrial, amb formatge, embotits locals com el cuixot o la sobrassada, o fins i tot fer com quan érem petits, amb una pastilla de xocolata feta de cacau 100% natural. Podem canviar les galetes i la brioixeria industrial per productes nostres com els arrissats, els crespellets, les duquesitas, les coques de patata... Si els nostres infants són d’hamburguesa i quètxup, podem canviar cap a un coc o un plat de pilotes amb tomatigat fet a casa...

Hem de tornar al consum del peix, la carn i les verdures de Menorca, les de temporada. Evitarem, per exemple, les delícies de pollastre, i farem a casa un pit de pollastre arrebossat, i, en lloc dels bastonets de peix processats, servirem un plat de maire, mòllera o llucet fregits en oli d’oliva.

Menjar llegums tres vegades a la setmana, ara que estam en temps de tardor, és un bona opció, sempre fugint de la fabada asturiana de llauna. També podem optar pels talls de carn tradicionals, que han estat tallats per carnissers de confiança, i, amb ells, fer plats del nostre receptari, com una panadera de be o de porc, carn amb salsa, carn amb fesols, pilotes amb tomatigat o amb salsa d’ametlla, costelles de porc o de be al forn amb patates... com també recuperar plats com el bullit, la patata bullida amb mongetes, les llenties, els ciurons o les mongetes amb arròs o amb patata, els arrossos dins el tià, les raoles d’endívia, de carn, o de bacallà, en comptes de les croquetes congelades i processades, que no sabem quina carn duen i estan carregades d’estabilitzants i conservants.

Hem de comprar les lletugues, les tomàtigues, les cebes, els pebres sense envasar, fugir de les safates de plàstic i porexpan i escollir aquelles verdures i fruites que més ens agradin o ens recomani la persona que està al front de la fruiteria, bé sigui d’una petita botiga de barri, una paradeta del mercat o bé d’un supermercat de capital menorquí.

Fer un pla de menjar setmanal és una bona opció, i cal que aquest sigui variat, que no es repeteixi cada setmana, en què el producte local i el producte fresc siguin els principals protagonistes.

Nosaltres hi guanyarem en salut, i el planeta en estalvi de plàstics, envasos i aquelles coses que malmeten la salut del planeta.

stats