Quin tipus d'arbre de Nadal és més sostenible?

Davant la crisi climàtica, cada vegada més persones es plantegen quina és la millor opció per al medi ambient

ARA
2 min
Un arbre de Nadal

BarcelonaDurant aquestes dates de Nadal moltes persones es troben amb el mateix dilema: què és millor, comprar un arbre natural que després de les festes es llençarà o un d'artificial que durarà molts anys? Quina de les dues opcions és més sostenible?

"L'elecció de l'arbre de Nadal més sostenible variarà segons les circumstàncies. Per als que ja tinguin un arbre artificial, és millor seguir utilitzant-lo en lloc de comprar-ne un de nou. Al reutilitzar les mateixes decoracions any rere any, el desaprofitament innecessari també es redueix", diu l'analista de sostenibilitat d'Amics de la Terra Clare Oxborrow en una entrevista al diari The Guardian.

En un article dedicat a aquesta qüestió, l'organització Carbon Trust –que es dedica a certificar la quantitat de gasos que emeten les empreses– afirma que un avet artificial de quasi dos metres és responsable de 40 kg de gas d'efecte hivernacle –cosa que vol dir que l'has d'utilitzar com a mínim durant 10 Nadals seguits perquè l'impacte ambiental sigui més baix del que suposaria comprar-ne un de natural cada any–. Això és perquè al ser de plàstic també tenen empremta de carboni. És per això que si es té la intenció de comprar-ne un, millor que sigui de materials reciclats, però si es vol un arbre natural el consell és que hagi estat cultivat a prop.

Oxborrow també explica al diari britànic que una bona opció sostenible és llogar un arbre. Un hàbit que s'està estenent al Regne Unit i que suposa que llogar-lo durant les festes i després tornar-lo perquè sigui replantat i l'any següent l'utilitzi una altra persona. Però encara hi ha una altra opció per als que volen apostar per la sostenibilitat: després de comprar l'arbre es pot plantar en un test i cuidar-lo fins al Nadal següent.

D'altra banda, els experts destaquen que és més important com et desfàs d'un arbre natural que no pas d'on ve ni com ha arribat fins a casa teva. Si es llença acabarà en un abocador i el metà que emet en la descomposició és nociu, així que és millor donar-lo al servei de recollida d'arbres de Nadal que cada vegada hi ha a més ciutats, perquè ells el trituraran i s'utilitzarà en parcs i jardins de la zona.

stats