Per quin motiu se celebra el Dia de la dona?

Avui fa 110 anys de l'assassinat de 129 dones que feien vaga a Washington i 108 anys del reial decret que permet a les dones accedir a estudis superiors a l'estat espanyol

El Dia internacional de la dona treballadora, reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), se celebra cada 8 de març. Aquest dia s'ha aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Es commemora la lluita de la dona en l'àmbit laboral i la societat en general.

La instauració del Dia internacional de la dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix aquesta data a l’incendi que va tenir lloc el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà, un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que tenien. Les seves reivindicacions eren les següents:

-La reducció de la jornada laboral de 16 hores diàries a 10 per poder dedicar més temps a la família.
-Un descans dominical.
-El mateix salari que els homes. Elles cobraven un terç del sou dels homes per la mateixa tasca.
-El dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral.
-La millora de les condicions inhumanes de treball.

L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En l'incendi hi varen morir 129 treballadores.

La realitat, però, és més complexa. Els fets memorables de Nova York varen tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores de la indústria tèxtil del 1857 i els incendis de la fàbrica Cotton i de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim hi varen morir 142 obreres (la majoria, immigrants joves) que l’any anterior havien fet una vaga per demanar millores laborals a la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la dona varen ser protagonitzades per les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer del 1908. A Europa, l’any 1910, a la segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà el Dia internacional de la dona per promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així, el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada. El 8 de març del mateix any, a l'estat espanyol es va aprovar un reial decret que permetia a les dones accedir als estudis superiors.

El Dia internacional de la dona quedà fixat el 8 de març arran de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.

El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per obtenir millores laborals i socials. Al llarg del segle XX, el Dia de la dona s’utilitzà per reivindicar el vot femení.

Actualment, la celebració respon a la recuperació de les reivindicacions feministes dels anys 60 i 70, encara que va ser implantada oficialment per les Nacions Unides el 1977.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF