Societat 11/09/2019

Quezada es va situar en el punt de mira quan va intentar inculpar la seva exparella

L'aparició de la samarreta del nen Gabriel Cruz va representar un punt d'inflexió en la investigació de la Guàrdia Civil

Efe
3 min
L'autora confessa de l'assassinat, Ana Julia Quezada, arribant en la segona sessió del judici aquest dimarts

AlmeriaAna Julia Quezada, l'autora confessa de la mort del menor Gabriel Cruz, es va situar en el punt de mira de la Guàrdia Civil quan va voler inculpar la seva exparella, amb la qual havia arribat a la província d'Almeria des de Burgos, col·locant una samarreta del menor desaparegut a les proximitats de casa o dient a la policia que l'home "odiava els nens".

Diversos comandaments de la Guàrdia Civil han assegurat aquest dimecres durant el judici a Quezada que la troballa de la samarreta va representar un punt d'inflexió en la seva investigació. Entre ells, el capità José María Zalvide, cap de la policia judicial de la Comandància d'Almeria, ha explicat: "El 3 de març, estranyament, apareix la samarreta en una zona que ja s'havia batut, la troba la posteriorment detinguda i resulta ser del nen. Hi havia contradiccions perquè ella diu que va vestir el nen i l'àvia diu que no, que no reconeix la peça", ha recordat l'agent.

Això va fer "prioritzar la investigació" sobre Quezada, encara que no es van tancar altres línies. Hi va haver altres elements estranys, com el fet que la dona perdés el mòbil dues vegades aquells dies: una el 2 de març durant una batuda, i un altre el dia 3 a Vícar. "El telèfon desapareix misteriosament del vehicle en què anava. Ens crida l'atenció", ha dit el guàrdia civil.

Zalvide ha justificat que no s'entrés a la finca en què estava enterrat el nen perquè els familiars entraven i sortien, perquè no havia rastres de sang ni de violència i perquè se seguia creient que podria estar viu i que algú el retenia.

El tinent instructor de les diligències del cas ha dit de Quezada que sempre agafava el telèfon "per parlar pràcticament en representació d'Ángel [Ángel Cruz, el pare de Gabriel]". "Tot el que li dèiem a Ángel ella ho acabava sabent, s'anava anticipant als plans que teníem", ha afegit.

Escoltes policials a Quezada

El guàrdia civil ha explicat que les escoltes han revelat que mentre Quezada introduïa el cos del petit al seu cotxe es deia a si mateixa "Tranquil·la, Ana, no aniràs a la presó". També es pot sentir com introdueix el cos al cotxe, s'espolsa les mans i diu: "On el porto, a quin hivernacle el porto...".

Zalvide també s'ha referit a les investigacions fetes a Burgos, en les quals les famílies de les exparelles de Quezada la consideraven una persona "freda, calculadora, molt materialista" i pensaven que s'havia casat amb diferents homes "per diners".

El sergent primer i cap del grup d'homicidis de la Guàrdia Civil d'Almeria ha declarat que la mare del Gabriel, Patricia Ramírez, va sospitar de Quezada després de la suposada troballa de la samarreta del menor. També ha remarcat que només un dia després de comunicar la desaparició del nen Quezada ja va fer constar que tenia "una exparella amb la qual havia acabat malament perquè ell no havia acceptat la ruptura de la relació".

Tot i estar prevista la seva declaració, finalment tant el fiscal com l'acusació i la defensa han renunciat a interrogar l'exmarit de Quezada, Miguel Ángel Redondo. Segons l'advocat de Quezada, com que l'home ha sigut condemnat per maltractaments a l'acusada era un testimoni "poc imparcial".

Un amic de la família del Gabriel, policia local de Níjar, ha manifestat davant del jutge que la samarreta es va trobar en un lloc que ell mateix havia inspeccionat personalment hores abans.

stats