Societat 06/09/2018

El jutge qüestiona que la policia espanyola pogués intervenir en totes les escoles durant l'1-O

L'instructor investiga un altre comandament del cos per les càrregues policials, el cinquè fins ara

Montse Riart / Germán Aranda
3 min
Buch demana explicacions per les comunicacions de la policia l’1-O

BarcelonaEl jutge que investiga les càrregues de la policia espanyola durant el referèndum de l'1 d'octubre a Barcelona posa en dubte que els agents poguessin intervenir en tots els centres on ho van fer. Aquesta és la primera vegada que el magistrat qüestiona la legalitat de tot el dispositiu. En concret, el magistrat es fixa en l'operatiu desplegat al centre Fedac del barri d'Horta i argumenta que l'escrit del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya especificava que "s'havia d'impedir la utilització d'edificis públics" per a la votació, però que aquest és de titularitat privada.

"L'actuació policial en aquest cas no estava emparada per l'escrit del TSJC –conclou el jutge Francesc Miralles–. Cal preguntar-se quin va ser el motiu pel qual es va actuar, es va empènyer i es va sacsejar les persones que s'hi concentraven", afegeix. Segons la interlocutòria del titular del jutjat d'instrucció número 7, en les imatges gravades en el cas del centre Fedac s'observen "fortes empentes" contra persones –algunes "d'edat avançada"–, que acaben "colpejant-se contra el terra o contra un vehicle que hi ha aparcat" al carrer.

El jutge considera que els fets podrien ser constitutius d'un delicte contra la integritat moral, castigat amb un màxim de quatre anys de presó, si bé no descarta que la investigació pugui ampliar-se per altres delictes "encara més greus", si s'acaba determinant que la policia no tenia legitimitat per dur a terme cap intervenció en aquesta escola.

De moment, el jutjat ha obert una investigació al cap de l'operatiu en aquest centre, tot i que encara no hi ha data perquè vagi a declarar. Es tracta del cinquè agent investigat per les càrregues a la capital catalana. La causa compta amb desenes de denúncies de les persones ferides durant les intervencions policials als centres de la ciutat, tot i que aquest juliol es van arxivar una cinquantena de denúncies.

Sense constància al primer informe

La interlocutòria del jutge Francesc Miralles destaca que l'escola Fedac "no apareixia" en el primer informe que la policia espanyola va remetre al jutge sobre les seves actuacions durant l'1-O, "com si en ell no s'hi hagués realitzat cap intervenció", explica. En canvi, dins de la llista d'agents ferits sí que apareixia un policia que assegurava haver patit lesions en aquest centre.

Posteriorment, a l'abril, el cos espanyol va enviar un informe "extra" sobre aquest centre, "on se significava que, si bé a l'interior d'aquest centre no s'hi havia realitzat cap intervenció, per ser de titularitat privada, a l'exterior, a la via pública, i coincidint amb l'arribada dels agents uniformats, van tenir lloc els incidents mencionats", explica la interlocutòria.

L'Ajuntament diu que la fiscalia "obstrueix" la investigació

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha explicat que va ser la ciutat, com a acusació particular, qui va alertar el jutge que "l'actuació en tres centres de titularitat privada se sortia del marc de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya". "Aquesta actuació ens dona la raó", ha opinat Asens, que ha volgut destacar que l'agent investigat "no és un agent qualsevol, sinó un alt comandament".

"Haurà de donar explicacions sobre si actuava obeint ordres o per iniciativa pròpia i si obeïa ordres, de part de qui, perquè no descartem que Pérez de los Cobos hagi de donar explicacions, ja sigui en qualitat de testimoni o d'investigat", ha dit Asens en relació al coronel de la Guàrdia Civil.

El regidor ha demanat també que el govern de Pedro Sánchez "posi la fiscalia a disposició dels tribunals de Justícia", ja que, actualment, aquesta "està donant l'esquena i obstruint" la investigació de les càrregues, segons ells. "Veiem línies de continuïtat en el govern actual respecte a l'anterior del Partit Popular", ha dit Asens en relació al "conflicte a Catalunya", tot i que també ha reconegut esforços per "desescalar el conflicte". "No entenem que la fiscalia vulgui investigar les víctimes i en canvi es desentengui dels victimaris", ha afegit Asens.

stats