Per què la fruita de temporada és més beneficiosa per a la salut?

Un estudi posa en relleu, per primera vegada, els efectes beneficiosos de menjar la fruita de temporada  

La fruita forma part de qualsevol dieta equilibrada. Però quin tipus de fruita i en quina època s'ha de menjar? La resposta pot semblar molt evident, però fins ara cap estudi no ho havia demostrat.

Investigadors de nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili han demostrat per primera vegada que menjar fruita amb un alt contingut de polifenols modula l'organisme de forma diferent depenent de si es menja durant l'època de l'any que correspon o fora de temporada. Això, segons l'estudi, vol dir que el consum de la mateixa varietat de fruita té diferents efectes a la salut segons l'estacionalitat.

En concret, s'ha demostrat que el consum de la cirera pot alterar el rellotge el teixit adipós si es consumeix en el moment correcte de l'any. Segons els investigadors, els humans tenen un mecanisme anomenat rellotge molecular que adapta el metabolisme de les cèl·lules en funció de l'estació. Els investigadors han observat que l'alteració d'aquests rellotges moleculars es relaciona directament amb més risc de patir trastorns metabòlics, com obesitat i sobrepès, si coincideixen alhora amb una dieta poc saludable i amb un alt contingut de sucres i greixos.

De manera gairebé simultània, els investigadors de la URV han publicat un segon article científic a la revista "Scientific Reports" que revela que el consum de cireres i de raïm ajuda a les neurones a reconèixer de forma més eficientment els senyals químics que, com la lectina, modulen l'apetit i el metabolisme dels greixos.

Aquest treball ha evidenciat per primera vegada que la senyalització de la lectina en les cèl·lules del cervell es produeix de forma diferent en funció de l'estació de l'any en la qual es consumeix la fruita.

Per dur a terme aquestes investigacions, han utilitzat fruita local de diferents èpoques de l'any seleccionades pel seu alt contingut en polifenols, com el raïm i la taronja, de la temporada d'hivern, i la cirera i l'albercoc, de la d'estiu.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF