QUÈ ES COU?

L’homenatge més íntim del 2Aromas de Tóbal Caules

Els que coneixem Tóbal Caules sabem de la seva passió pel vi, pels bons vins. De fet, es guanya la vida com a comercial venedor de vins i caves.

Enrere van quedar els anys d’infantesa darrere la barra del Cafè Balear, del petit dels tres germans, el tardanillo, que deim a Menorca. Com enrere van quedar els anys de futbolista destacat a l’Atlètic de Ciutadella juvenil i que prometia... però el camí elegit va ser un altre, el de vendre vins, que ha fet que en Tóbal no sols visqui amb passió la seva feina, sinó que s’hi hagi involucrat fins al racó més profund de la seva ànima. S’ha format, els coneix i va voler fer realitat un dels seus somnis, crear el seu propi vi i, amb ell, retre també un homenatge a la seva recordada germana gran, Àngela, que, com la mare, també va partir massa prest. Ella, activa com ell, va partir de cop, i aquest buit, aquests dos buits, de les que han estat les seves mares, també el va patir en Tóbal. Així doncs, ha creat un vi amb caràcter, actiu, vital i, també, amb un toc de dolçor, com Àngela Caules, en què cada bòtil és ple de sentiments.

El prestigiós sommelier Mariano Bao va recomanar el mes de març passat el 2Aromas en el prestigiós setmanari Magazine, fin de semana, un dels de més tiratge a escala estatal i que es reparteix amb els principals rotatius.

Record a la seva germana

Bao assegura que mai un “per i per a” en una etiqueta de vi havia tingut tant de significat. Des de les turqueses aigües de les platges de Menorca, Tóbal Caules homenatja la seva germana. Cada aroma, cada gota i, per descomptat, cada brindis la recorden.

Vinyes velles de verdejo formen principalment el seu cupatge, els mosts es nodreixen de les pròpies mares ( lías ) al llarg de cinc mesos per després refrescar-se en un àpex de jovenesa provinent d’adolescents ceps de 15 anys.

El 2Aromas és un vi desbocat, desfermat i gairebé insolent (potser ens recorda el caràcter de Tóbal Caules). Al seu pas per nas es mostra interessadament fragant, amb un caràcter de treball de mares afrancesat, amb una cridanera mineralitat i una flaire d’aire de fruites tropicals que marquen el seu segell varietal. Hi apareixen flors i violes, piruletes amargues d’ametles i dolces prunes. Un caramel cruixent fos sobre un esponjós croissant. Albercocs, fruita de la passió en la seva esplendor i fins i tot una prescindible reminiscència de plàtan madur. Tot açò des de la paciència estàtica de la copa, en què, quan la remenam, ens apareix una inexistent bota de roure, però són el treball de mares i un raïm tan concentrat que resulta moscatellat.

Quan portam la copa als llavis, ens envolta i captiva, la seva sendera ens captiva, és secant, mancada de greix i lleugera; satisfà el paladar mentre patina amb alegria fins al lloc on reina l’amargor.

El 2Aromas és un somni, una fita, un projecte realitzat i que ha arribat a bon port de mans del fill petit del patró fitora. És un vi mediterrani d’essència baixamanera, que treu la part més generosa del gran cor dels pescadors ciutadellencs. És un vi que marida a la perfecció amb les calderes, els arrossos brouosos i els peixos nobles a la graella. Acompanyant i amant ideal per a unes gambes vermelles i per a unes escopinyes gravades al natural o al forn amb pa ratllat. Un vi per embruixar un peix al forn a la menorquina qualsevol nit de lluna plena... En definitiva, és un vi fet amb ànima, amb sentiment, amb records i reconeixement a una de les persones més importants per a Tóbal Caules, i açò es nota, com es nota el germà del 2Aromas, el Bitxarraco, del qual parlarem en una altra ocasió, que ben bé s’ho mereix.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF