QUÈ ES COU PER MENORCA?

Smoix, cuina menorquina amb fusió mexicana

Anar al restaurant Smoix de Ciutadella és sempre un d’aquells plaers gastronòmics en què saps que tens les garanties que gaudiràs d’una bona taula, un bon servei i una de les millors propostes gastronòmiques de l’illa. De fet, Miquel Sánchez, el cuiner i propietari, va ser elegit Millor Cuiner de l’Any a Menorca en la darrera edició dels Premis Gastronòmics que atorga l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears. De fet, el Restaurant Smoix és un dels dos únics Sol Repsol que hi ha a tota l’illa de Menorca i l’únic establiment amb Bib Gourmand de la Michelin.

Smoix és un dels pioners de la nova cuina menorquina, de la reinterpretació del receptari menorquí i de la fusió amb cuines com la catalana o, com ha fet darrerament, amb la cuina mexicana. De fet, la seva parella, Vianey, és mexicana, i és la que porta la direcció de la sala. És, a la vegada, qui millor us pot aconsellar què tastar, i, si optau per aquesta cuina de fusió, quines són les particularitats de cada plat. També destaca pel coneixement del món dels vins, de manera que estareu en bones mans.

Compromís amb el producte local

La cuina de Miquel Sánchez s’ha dit sempre que és una cuina cosmopolita i alhora compromesa amb el producte local. És d’aquells cuiners que a primera hora del matí es passeja per la plaça del mercat i visita les peixateres tot cercant les millors captures del dia, de la mateixa manera que ho fa amb els petits productors de fruites i verdures, cosa que motiva que quan anem a Smoix tindrem sempre cartes amb producte de temporada i que van canviant segons les estacions, però que a les seves cartes tenen aquells plats que es queden per sempre en la teva memòria gastronòmica, que et fan tornar una i altra vegada al mateix restaurant per tastar-los, degustar-los, viure’ls… Un d’aquests plats són els raviolis d’escamarlà que cuina magistralment Miquel Sànchez Planas, Cuiner de l’Any 2017 per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, i que són tot un clàssic a la carta d’aquest restaurant de referència a l’illa de Menorca, com ho és també el seu caneló de pollastre rostit, que enguany ha evolucionat pel que fa a la salsa. Si abans l’acompanyava d’una salsa de bolets, a la nova carta l’acompanya d’una salsa en què hi ha present aquest gir mexicà que li dona un toc més que especial i destaca aquest clàssic de la nova cuina menorquina.

Propostes

A més dels dos clàssics de què hem parlat, els raviolis d’escamarlà i el caneló de rostit, enguany ens hem deixat seduir per les seves noves propostes, com els tacos de porcella de Menorca, que són sincerament excel·lents, una de les opcions més encertades de la seva nova carta i que segur que ja tenen adeptes que inicien amb ells el seu ritual gastronòmic com a entrant. Melositat, sabors, textures... Miquel no sols cuina magistralment la seva porcella desossada, que també trobareu a la carta com una de les bones recomanacions, sinó que en el cas dels tacos, també en fa la pasta, tot seguint les receptes familiars de Vianey. També hem provat els seus tacos de peix, que fa amb el peix que troba aquell dia al mercat i que són sublims.

Un altre entrant que està seduint els paladars dels seus clients són les seves patates braves. Aquí fusionà la patata brava a la catalana amb les salses braves mexicanes amb els seus diferents tipus de xilis, cosa que les fa úniques, com únics són la seva croqueta o els seus filets de sardina escabetxada.

Pel que fa als entrants podem optar pels clàssics, que mai em cans de repetir, o bé pel seu ‘tiradito’ de peix de roca de Menorca amb albercoc i vinagreta cítrica o les seves llenties beluga amb gambes vermelles de Menorca, crema de porros i llimona. També, per als amants del bacallà, la seva esqueixada per menjar amb cullera.

Pel que fa als plats principals, Miquel Sánchez cuina una de les millors carns a la brasa de l’illa, el seu llom de vaca vella a la graella crea addicció, i més quan te’l serveix a filets per poder-lo compartir, o no, a taula.

El rap en escabetx de cítric o el seu llom de bacallà confitat al pil-pil de pebre verd i puré de tomàtiga al forn és un meravella, com ho són, per als amants de la triperia, els seus peus de porc glacejats acompanyats de carpaccio de gambes vermelles de Ciutadella i ensalada de fonoll.

Els amants del peix fresc demanau per la seva proposta de peix de roca del dia.

Per acabar, jo personalment us recoman el seu lemon pie. Segur que em donareu la raó si us dic que és únic.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF