QUÈ ES COU?

Els dimecres és dia de brou

L’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries ha posicionat el brou com a producte gastronòmic durant l’hivern

Els dimecres dels mesos de desembre i gener, com ja és costum, tornen a ser, a Menorca, “dia de brou” en la sisena edició d’aquestes jornades gastronòmiques, que se celebren des del passat dia 4 de desembre i que el mes de gener se celebraran els dies 8, 15, 22 i 29.

L’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries ha posicionat el brou com a producte gastronòmic durant l’hivern perquè visitants i turistes el coneguin i degustin aquest plat típic de la cuina menorquina, que es pot equiparar a l’escudella i la carn d’olla, o el cocido madrileny, gallec o el maragato, entre altres plats del receptari hivernal que tenen com element comú la sopa de primer i, de segon i tercer, les verdures i les carns bullides. El dimecres s’ha convertit a Menorca en el dia per excel·lència per degustar aquest plat.

Tradicions perdudes

L’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries fa ja sis anys que va assignar un dia de la setmana per menjar aquest plat amb l’objectiu de tornar a reprendre les tradicions perdudes de les nostres àvies i mares, en què cada dia de la setmana tocava un plat diferent.

El plat de brou té a Menorca una connotació de plat calent per a un dia de fred, per això l’esdeveniment es fa el desembre i el gener atès que amb l’inici de les baixades de les temperatures és més desitjable.

Ingredients d’un brou o bullit de carn

El bullit és un plat molt complet que es pot preparar de diverses maneres i ingredients, però en la seva essència els ingredients principals són: carn de vedella “xenc”, gallina o pollastre, patates, ciurons, tomàtiga, ceba, pastanaga, herbes de sopa, pasta per a sopa, sobrassada...

El brou menorquí es pot servir de moltes maneres, encara que el més típic és fer-ho en dos plats, primer plat de sopa (brou) afegint-hi fideus, i un segon plat amb les patates, els cigrons i la carn. Si bé hi ha qui també fa de segon les patates bullides ben trempades amb oli d’oliva i de tercer els ciurons i les carns bullides.

Preu del menú

El menú de brou té un preu de 14 euros, IVA inclòs, a tots els restaurants i bars participants, i inclourà:

- Primer plat: sopa amb fideus (brou del bullit menorquí)

- Segon plat: patates, cigrons i carn del bullit menorquí

- Aigua o copa de vi.

- Pa

- Postres

Els establiments participants es poden consultar al portal www.gastronomiamenorca.es. Pel que fa a Ciutadella, hi participen els restaurants Can Lluís i Aquarium Port.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF