Un de cada quatre estudiants de Balears té sobrepès o obesitat

El Parlament de les Illes controlarà els productes que es venen als centres educatius

Un de cada quatre alumnes de Balears presenta sobrepès o obesitat, segons ha informat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, al Parlament, on ha comparegut per informar del compliment del decret que va prohibir vendre begudes ensucrades, brioixeria industrial i llaminadures a les escoles. La dada procedeix de l' Estudi sobre la prevalença de l'obesitat infantil i juvenil a les Illes Balears, que dibuixa els hàbits dels menors a l'hora d'alimentar-se. 

L’obesitat, un problema de salut pública

La consellera ha destacat que diversos estudis posen de manifest la necessitat de fomentar hàbits alimentaris saludables, com l'estudi Predimed, en el qual participa un grup d'investigadors de Balears, que indica que la dieta mediterrània s'associa a una esperança de vida més elevada. Aquest estudi, fet en 11 centres de tot l'Estat, mostra una reducció d'un 30% dels casos d'infart de miocardi, diabetis, ictus o mort per causa cardiovascular.

Gómez ha justificat el decret en la responsabilitat de les autoritats sanitàries de sensibilitzar la població i fer una tasca pedagògica. Entre altres mesures, el decret fixa els requisits que han de complir els menús que se serveixen als bars, cafeteries i restaurants de centres sanitaris, centres educatius públics, privats i concertats, i també a les dependències sanitàries públiques.

Preveu, també, l'ús de productes de proximitat i de temporada com a matèria primera en els serveis de restauració i en els menjadors d'aquests centres, així com la utilització de preparacions culinàries genuïnament mediterrànies i de receptes tradicionals de la cuina balear. Així mateix, estableix les condicions específiques i els criteris de programació dels menús i la freqüència de consum setmanal, així com d'elaboració dels plats.

El decret prohibeix als centres educatius no universitaris la publicitat d'aliments i de begudes que no compleixin uns criteris determinat de contingut nutricional. Tampoc es poden distribuir regals, incentius o patrocinis sobre productes alimentaris que no respectin el decret.

L'incompliment de les obligacions establertes per aquesta normativa pot suposar una infracció administrativa i una sanció.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF